Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

Happy New Year

Selamat Tahun Baru

Welcome 2012 and goodbye 2011

Semoga tahun 2012 kita akan menjadi seorang yg lebih baik dari tahun 2011

Setiap orang ada azam masing-masing dan aku harap kita semua dapat tunaikan azam kita semua


I love 2011 walaupun ia tak sehebat tahun2 lalu. Semoga tahun depan dapat memberi kenangan manis kepada kita semua.

Sekian, wasalam.


Bahaya Antara Cermin dan Kaca Dua Hala

Perhatian, terutamanya bagi kaum wanita.
Jika anda abaikan, anda mungkin akan menjadi mangsa insan yang tidak bertanggunjawab ini.

Anda akan menjadi mangsa bila anda tidak sedari yang anda sedang dilihat samada di dalam bilik persalinan, tandas awam, hotel, dan dimana-mana jua.
Tahukan anda apa itu kaca dua hala? Kaca 2 hala adalah berbentuk fizikal seperti sebuah cermin sebenar yang akan memantulkan kembali apa yang bertentangan dengannya. Namun, beza antara keduanya adalah, kaca dua hala boleh dilihat dari sudut belakang kaca itu tanpa anda dapat melihat belakangya.
Apa maksudnya? Anda sedang dilihat tidak berpakaian atau berbogel, samada sedang mandi atau sedang menyalin pakaian di dalam kaca dua hala itu. Dan apa yang akan anda lakukan jika anda dirakamkan serta disebarkan rakaman itu ke seluruh dunia?
Dan lebih malang lagi bila anda berada dalam bilik hotel bersama pasangan anda. Semua aksi anda dirakamkan dan anda mungkin akan menjadi seorang bintang p**no terkenal. …

Last year going to school

Assalamualaikum

Okay, mungkin ni entry last sebelum masuk tahun baru. Kalau aku rajin nak update terpulanglah. Sebab mood aku tak menentu.



So, lagi beberapa hari jeh lagi aku bakal menukar status aku. Cehh status ? Okay tahun depan status aku secara rasminya menjadi SPM Candidate. Seperti bermimpi pulak. I can't believe yg aku dah form 5 okay.

Seriously aku cakap memang aku dah plan dah apa yg aku nak buat persediaan spm tahun depan. Tapi rancang jelah. Buatnya tak lagi. Almaklumlah aku ni hangat2 tahi ayam sikit. Rancang bagai tapi buatnya hampeh.

Yg penting awal2 aku dah plan aktiviti aku lepas spm. Nampak tak aku ni sangat merancang masa depan. Cehh ==' Apa kejadah aku ni.


Konklusinya, babai !


Holiday Travel : Port Dickson

Assalamualaikum

Okay aku belum puas lagi bercuti. So hari Sabtu hari tu gerak pergi Tangkak. Then semalam konvoi dengan akak aku pergi Port Dickson.

Dia yg ajak sebab dia ada kursus kat PD 3 hari. Ahad malam baru mula kursus. So pagi tu kitorg merayap pergi Telok Kemang.



Kat Telok Kemang apalagi mandi laut la. Anak sedara aku mandi tak nak naik. Elok2 kulit putih melepak dah jadi gelap dah. Berbelang badan dia.

Patu kitorg memang macam berpicnic betul la. Dengan masak BBQ nya, spaghetti, rendang daging and macam2 lagi.

Memang puas la aku berendam kat laut. Dengan aku aku sekali dah gelap dah ni.


Next destination balik apartment yg akak aku sewa. Kat Glory Beach Resort.

Petang kitorg celebrate birthday ke 3 tahun anak sedara aku ni, NUR ADRIANA QISTINA.



Birthday dia sebenarnya 18hb ni. Tapi saja akak aku nak sambut awal sementara semua dah ada.



Malamnya aku dengan parents aku balik. Sehari jeh kitorg pergi. Akak aku 3 hari la sebab dia ada kursus. Ayah aku kerja takde maknanya dia nak cuti.


Okay…

Tutorial : Cara nak tahu JANTINA LAPTOP

Haii !

Nak tahu tak jantina laptop korang ? senang jehh. Percayalah korang boleh tahu sebab aku dah try dah.

Follow step kat bawah ni :

1. Buka notepad dan paste ayat di bawah ini dalam notepad:
CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"
2. Selepas itu tekan “save“. Ubah “save as type” kepada “All Files” (pastikan korang save di desktop supaya senang nak cari/buka nanti). Save as file name = “love u.vbs”

3. Close notepad apabila habis save. Then double click file tadi (love u.vbs) dan akan dengar suara “i love u“.

4. Cuba dengar btul2 suara “i love u” tu….suara lelaki ke perempuan? (Buka volume sekuat2nye ye). Kalau dengar lelaki maknanya laptop korang tu jantan dan begitu le sebaliknya….



WARNING ! : Hati-hati dengan volume korang. Jangan terlalu kuat sangat sebab aku try buat hari tu bukak volume hampir habis, dan hasilnya KUAT GILA bunyinya. Terkesima aku. Sampai mak aku pun dengar.

Dah la aku punya suara lelaki. Memang macam nak kena heart attack dia punya terkeju…

Tagged

Tag kali ni di-tag oleh Rabie dan Azzura. Tag ni memang agak memeningkan kepala hotak aku. Aku tak risau nak jawab soalan. Yg aku risau ialah nak tag sape masalahnya. 11 orang. Hambek kau !

You must post these rules. Each person must post 11 thing about themselves in their journal.Answer the question the tagger set for you their post. And create eleven new questions for people you tagged to answer.You have to choose 11 people to tag and link them on the post.Go to their page and tell them you have tagged him/her.No tag back.No stuff in the tagging section about "You are tagged if you are reading this" You legitimately (a.k.a really, trust, with all honesty) have tagged 11 people

11 things about me:

1. Aku seorang yang mempunyai EGO yg sangat-sangat la tinggi macam gunung kinabalu.

2. Aku suka bukak lagu then menari sorang2 dalam bilik.

3. Aku suka nyanyi dalam bilik air buat konsert.

4. Dan aku suka berangan sorang2 dalam bilik air. *pengakuanberanimati*

5. Aku orang yg paling p…

Holiday Travel

Take note: Harap maaf. Entry ni agak panjang. So sape yg malas nak baca, tak payah la baca.


Okay minggu lepas seminggu aku takde kat rumah. Pergi jalan rumah akak-akak aku. Tapi ayah aku tinggal dia kerja. So aku dengan mak aku jela.

Mula2 hari Isnin tu tolak pegi tangkak uma 2nd sister aku. Patu hari Rabu petang bertolak pergi kl pulak uma 1st sister aku a.k.a along. Aku naik bas jeh.

Busy sangat aku jaga anak sedara. Aku just update twitter jeh. Kat uma along aku baru dapat online. Sebab dia tak bawak laptop dia pergi kerja. So apa lagi geledah la laptop dia.


So dah alang2 ada kat kl. Apelagi pergi la Jom Heboh ! Aku dengan mak aku jeh. Along aku busy kursus kat klcc.

Pagi sebelum dia pergi klcc dia hantar kitorg kat stesen LRT sebab kalau nak hantar betul2 kat Bukit Jalil tu memang jam la ngok. Naik LRT lagi senang. Keluar LRT terus jumpa.

Best sangat ! Bila dah jumpa artis kat booth TV3 tu memang dah tak nak pergi mana2 dah. First kitorg pergi kat booth wanita. Masa tu org tak ramai la…

Okay aku jealous

Okay lama tak update. Sebenarnya hari tu nak update pasal Harimau Malaya kita yg dah mematahkan sayap Sang Garuda masa Sukan SEA tu. Tapi malas pulak aku nak bukak comp. So kalau aku nak update sekarang pun dah basi sangat dah cerita tu.


Tau tak aku jeles betul la setiap kali aku terjah blog budak2 lain semua sibuk cerita jamuan kelas diorg. Aku ? Takde cerita ke ?

Arghh BENCI !! Jamuan kelas aku dah lama dah. Cuma aku jeh yg tak pergi. Hari tu aku kena ikut parents aku pergi JB. Aduyaii ! Aku la org yg paling excited nak pergi jamuan tu dengan pakai baju kelas yg aku dah design tu. Okay actually ada beberapa org lagi yg sama2 design baju tu.

Takde la lawa sangat baju nye. Tapi boleh la nak pakai bawak pergi jalan2. Haha. Serious ! Tak malu pun aku nak pakai pergi mana2.




Ni la baju nye. Okay la tapi warna kelabu nye bukan lah warna yg kitorg order. Sebenarnya warna kelabunya cair sikit. Apek kongkong kedai tu punye pasal la. Lain yg org tunjuk lain yg dia buat. Buta warna agaknya =='

D…

Sukan SEA

Okay sekarang memang mood sukan sea jeh. Tahniah kepada Malaysia sebab menang lawan dengan Indonesia hari tu. 1-0 !

Terus senyap penyokong Sang Garuda tu bila malaysia dah gol. Patu tak puas hati pulak. Dah kalah dah la. Adat pertandingan la. Ada menang ada kalah.

Kesian pemain malaysia. Balik naik kereta kebal. Dah kalau penyokong indon kepung. Tak bermoral langsung. Tak paham aku kenapa la dia benci sangat dgn malaysia ni. Padahal majoriti pekerja asing kat malaysia ni semua org indon tahu.

Lantak la apa diorg nak buat. Yg penting syabas Malaysia sebab dapat berdepan dengan penyokong indon yg sangat psychotic tu.


Good luck for the next match, Malaysia !

Today match: Malaysia lwn Myanmar

Pastry mood

Sejak tengok Masterchef Malaysia ni aku minat pulak masak memasak ni. Tapi aku minat bahagian pastry and dessert jela. Yg lain tak minat sangat.

Dari hari tu aku nak buat Tiramisu sampai sekarang tak terlaksana lagi. Sebenarnya senang jeh buat benda alah ni. Tapi disebabkan harga kek ni kalau beli kat kedai tu mahal gila, aku pikir susah sangat nak buat. Rupanye senang jehh *walaupun tak buat lagi*

Kek ni tak payah guna oven pun. Letak dalam fridge jeh nak keraskan. So dalam perancangan ada 2 kek yg aku nak buat. Tiramisu dengan kek batik. Sejak dapat resepi kek batik dari mira hari tu, terus aku nak buat. heh ==' Kek ni lagi senang. Pun takyah guna oven. Guna fridge jugak.


selfnote : makin aku tak update, makin ramai pulak org nak jadi followers aku. Aku pikir dah tinggal bape ekor jeh followers aku.


Byee (:

Feel wants to have a job

Assalamualaikum !

Okkay aku tau memang aku lama tak update blog ni. Sejak dah layan twitter ni malas dah nak update panjang-panjang kat blog ni. Serious ramai jugak aku rasa yg dah tak active berblogging ni sejak dah ada twitter.

Twitter senang sikit. Boleh update sikit2. Blog kena update panjang2 baru puas. Kalau setakat update 2-3 ayat baik tak payah.

Now cuti sekolah dah bermula, walaupun ada lagi seminggu sebenarnya baru cuti sekolah. Aku dah cuti dulu dah. Haha. Budak nak SPM, so kitorg kena cuti. Bahagia kan ? Tapi tahun depan sengsara. SPM woo !!



Cuti sekolah ni sumpah aku tak tau nak buat ape. Ikut hati aku memang jeh nak pergi cari kerja. At least dpt jugak duit poket. Drpd aku duduk rumah makan tidur makan tidur jeh. Boleh gemuk aku.

Tapi ape jeh kerja aku nak buat ? Ada tak kerja online jeh. Malas lah nak keluar rumah. Kan best kalau duduk rumah bukak internet dah dapat duit. memang senang hidupnya !

okay bye (:


New mood

Assalamualaikum !

confirm terkejut kan aku wujud lagi dan blog ni masih berfungsi. sebenarnya aku sendiri tak rasa yg blog aku ni berfungsi lagi. followers pun rasenye dah ramai lari. tapi still ade jugak manusia yg ade belas kasihan kat aku like fan page blog ni. haha.

----------------------------- sekian TQ -------------------------------

Never say goodbye

okay, seperti sedia maklum students from SMP Negeri 2 Bandung datang STK. program tu pun telah pun berakhir.

sedih ? sape jeh yg tak sedih wey ? melalak2 semua kat airport hari tu. tiba rumah sambung balik nangis. pagi esok bangun sume mata bengkak prgi sekolah. lagi2 mira dah tak bole bukak mata. dah la mata kecik.

rindu sangat kat adik angkat aku tu, Anissa Dyah Ekoputri. last day baru kitorg rapat dan byk berbual. dan hari terakhir tu la baru aku rapat dgn semua student bandung tu. especially tasya. HAHA

balik rumah tgok bilik dia, dia tertinggal wet tissue. waaa.. tu jeh tinggalan dia. dia tak byk benda bagi aku. dia just bagi patung mr. bean dan last day tu aku mintak nametag dia.



nasib baik la aku sempat mintak. kalau tak mesti org lain yg takde kaitan dah mintak dulu. jangan bersedih sgt ye wanie, ateika dan sharifah sbb tak dapat nametag partner korang tu. mmg agak kurang ajar sape yg amek nametag partner korang tu.

byk lagi cerita mase program ni berlangsung. tapi malas nak cerita…

Busiest Month

Assalamualaikum :DD

okay, rase macam semalam baru update blog *propa jehh tu* aku memang tengah gile malas nak update blog semenjak dua menjak bermenjak2 ni. hihihi

okay, bulan ni memang aku busy gile dgn aktiviti sekolah. kelas boleh dikira bape kali aku masuk. fizik mmg gile la aku tertinggal jauh. dan semalam konon pergi library nak belajar fizik dgn alyaa. last2 alyaa tak dtg. aku just dpt siapkan homework aku.

skrg tengah busy practice buat persembahan utk malam rabu ni ade dinner CCOC utk budak bandung. esok student dari SMPN 2 Bandung nak dtg STK. aku mmg terlibat lah sbb ade amek sorang adik angkat, Anissa Dyah Ekoputri.

so persembahan tu telah menyebabkan aku demam + takde suara sbb menjerit nyanyi lagu gemuruh. skrg tgh berdoa supaya suara aku ni ade blk sbelum hari rabu ni. dan skrg aku tgh pening dgn persembahan kitorg ni. tak tau nak buat mcm mane ni.

okay la, tunggu jelah update aku lepas ni. mybe aku ade benda nak update pasal budak bandung nanti.

kayy, babaii !


MIA (Part 4)

HAHA . kembali lagi . .

agak-agak bile la nk habis entry MIA aku ni. HAHA. act aku nk cerita sume dalam satu entry. tapi aku ni agak pelupa sikit, yela seminggu kot kat sane. byk benda yg nak dicerita kn. so, bile aku igt aku cerita la. hehe ^.^


nak tahu tak masa kat sane kitorg fobia gile lah dgn bunyi bom. sbb bila bunyi bom jeh kitorg kena meniarap tgn atas kepala macam gmbr kat atas tu. ala-ala askar zaman perang dulu. HAHA.

kitorg kena meniarap selama 60 saat. so, berasak2 lah kira sampai 60. HAHA. sape yg tak meniarap dan sape yg bangun awal kena tangkap. tapi rasenya takde kot yg kena tangkap.

yg plg best satu masa tu dia bunyikn bom time kitorg kt campsite. kitorg ape lagi terus meniarap dlm khemah. naseb baik kt khemah. ade yg tengah basuh pinggan cakap kau. hambek kau meniarap sume.

yg dlm bilik air pulak dirog cite diorg tk buat pun. gile kau ! nak meniarap dlm bilik air. HAHA.


kayy , bye


Almost get it

okay fine, balik dari camping PBB hari tu dpt rilex sminggu jeh kot patu naik2 sekolah terus kena prgi camping kebangsaan. dan skrg balik sekolah balik dah kena masuk kawad krs utk hari sukan rabu ni. patu disambung dgn kawad masa gegar koko nanti.

memang tak nak rentung lak muka aku wey. dah macam anak heling dah. HAHA. mengong !

okay, hari jumaat ni hari terbuka. fine ! result takde la baik mane pun. cukup2 makan jeh sume markah.

BM: B+
BI: B
MM: A+
AG: A+
SJ: A
MT: B
KI: A-
FZ: A-
BIO: A-
AK: A+
SVK: A+

alhamdulillah la, walaupun result aku byk yg mnurun drpd mnaik. at least takde yg failed. so hri tu dpt tau kdudukan dlm kelas. dan aku dpt no.12 jeh. menurun jgk drpd yg dulu.

sedih , tak sempat nak bodek cikgu markah. HAHA. abes busy prgi camping hri tu . so tu la result sebenar. kay, bye .

MIA (Part 3)

saksikan lah beberapa video yg sempat aku rakam time camping kebangsaan hari tu . .






Can I spin the time ?

Assalamualaikum ,

weekend ni aku habiskan masa hang out dgn membe-membe aku . mmg best gile ! walaupun tak sempat nk pergi byk tempat yg di plan. tapi okay la. nak tahu ceritanya klik la sini . nak tengok gambar klik sini. malas nak taip panjang. senang hidup dia.

yg paling best time kat karaoke. macam2 jadi. aku suke satu part tu. HAHA. tak nak cerita. biarlah aku sorang yg tau. ngeng ^.^

bye :D

MIA (Part 2)

sambungan . .

okay , aku tak tau nak taip ape lagi walaupun dalam otak aku ni macam2 nak tulis tapi masalah skang aku malas. heh.


so skrang aku nak cakap yang :

- aku rindu gile camping ni
- rindu dgn kontinjen johor
- aku ingat sume benda yg kita buat together-gether
- dgn una yg asyik nak tergelak jeh bile tgok dia

- dgn ahli2 campsite yg gile2 sume tu
- sporting2 blake sumenya
- rindu nak dga sume org dah tak ckp johor dah
- sorang kecek kelate, sorang ckp sabah, ganu etc`

- aku tak kan lupe korang tau tak
- hope taun depan same2 dpt jumpa kat ngeri nanti ye
- nani, klau blik kluang jgn lupe hang out gether2
- rugi sgt sebab kita tak rapat dari awal

- dah nak dekat hari blik baru kite rapat
- sedih sgt pagi tadi
- lepas sorg2 balik
- aku bangun2 tgok nani, mimi, anis, zie dah takde dlm bas

- sume dah benti kat tol tgkak
- patu aku pulak benti kat tol ayer itam
- semlam baru sebok mntak no fon, mintak fb, jadah2 sume


okay , aku rindu sama kamu bah ! kamik sayau kitak !

una. klau tgok muke mcm form5 kan ? …

MIA (Part 1)

Perkhemahan Kadet Remaja Sekolah Peringkat Kebangsaan

date: 13 Jun - 14 Jun 2011
venue: Kem Tasek Utara, Johor Bahru
:: tempat berkumpul ahli kontinjen johor utk sesi ice breaking, latihan kawad dan kebudayaan.

date: 15 Jun - 20 Jun 2011
venue: Kem Mutiara, Pulau Pinang
:: perkhemahan bermula


okay, rasenya ramai membe2 kat sekolah pelik cari aku takde kat sekolah minggu lepas. terutamanya best friend forever and ever aku tu. HAHA.

aku MIA (missing in action) tetiba. haha. hari isnin last week, last minute cg rahina panggil aku suruh prgi prkhemahan krs pringkat kebangsaan dgn cak kat pulau pinang. cak memang dah lame tau dia kena prgi camping tu. ppd suruh stk hantar lagi sorang sbb ade sorang bdak skola mne tah tak dpt prgi. so aku yg jadi mangsa.

dah lepas tepon mak aku, mak ckp ok. lepas tu prgi jumpe cg megat. then cg suruh balik awal. packing brg2.

mmg tak kelam kabut ah. tak smpai stengah jam jeh kot aku kemas brg2 camping utk sminggu. gile ah ! kelam kabut punye pasal smpai aku tertingga…

0% preparation

okay, majoriti ramai yg tak siap lagi homework yg cikgu bagi. so termasuklah aku. setakat ni aku berbangga sbb aku dah siap 2 homework oh tidak 3 homework. hw addmath , math mode latihan dan correction. yup ! aku dah dpt markah paper 2 math mode. malas nak cite pasal tu. sakit hati jeh.

tinggal hw agame dgn bi. ah ! bi malasnye nk buat buku kecik hijau tu. tak paham langsung soalan dia. knapa stiap tahun mesti ade buku kecik tu. benci betul ! tau tak aku tak suke buat buku tu.

okay, pasal preparation nak naik skolah ni. srsly , 0% aku tak buat ape2. eh , kasut sekolah aku dah basuh belum ? pen dah habes dakwat , tak beli lagi. nasib baik bilik aku dah kemas hari tu. bersepah gile buku aku. bertingkat-tingkat aku tindih buku2 tu. yela 3 minggu kot exam. ni baru mid year form 4. belum lagi time SPM nanti. tak tahu tinggi mane buku aku tindih. tak nampak dinding lagi agaknye.



kay , bye (: