Skip to main content

Posts

UKM-UNPAD Twinning Program

Assalamualaikum.

Terlebih dahulu nak ucap selamat hari raya maaf zahir batin kepada semua muslimin dan muslimat. Salam kosong-kosong :)



Lama sangat tak update blog ni sejak habis asasi ni. Busy sangat. Dari kerja sampai dah berhenti kerja tak menyempat2 jugak nak update. Lepas satu-satu benda nak kena settle. Bulan puasa ni bulan yang agak busy dari awal puasa sampai dah masuk bulan syawal ni.

Rasa mcm bulan 7 ni panjang sangat. Panjang sangat nak diceritakan. Ok lah. Secara ringkas. Akhir bulan 6 start kerja, then awal bulan 7 dpt interview untuk Ijazah Perubatan UKM-UNPAD Twinning Program under tajaan MARA. 

Program ni sebenarnya program twinning antara malaysia dengan indonesia. Antara Universitas Padjadjaran, Bandung dengan Universiti Kebangsaan Malaysia.

Actually takde mohon ape2 pun untuk program ni. Terkejut jugak masa dapat email panggil interview ni. Rupanya MARA dpt nama kitorg ni daripada UKM utk siapa yg apply medic UKM hari tu. 

Bad news nya, kitorg tak dapat untuk medic UKM ni…

Ada sebarang pertanyaan tentang ASASIpintar ?

Assalamualaikum.
Apa khabar junior2 ku. Alright dengar khabar hari ni dah keluar keputusan UPU. So tahniah banyak2 kepada yang dapat tawaran tu. Yang tak dapat, jangan sedih2. Anggaplah bukan rezeki anda. Sesungguhnya Allah dah tentu kan dah rezeki masing-masing. Masih banyak lagi peluang kat tempat lain. Teruskan berusaha. So kepada yang dapat tawaran. Please jangan sia-siakan peluang yang ada ni. Do your best ! :)
Alright nak tahu jugak lah sape yang dapat ASASIpintar UKM ni. Nak tengok sape junior-junior baru hehe. So kepada yang dapat ASASIpintar ni, kami (bekas pelajar ASASIpintar batch 2013/2014) dah buat satu page kat facebook khas untuk korang. Kalau korg ade ape-ape nak tanya, jangan segan silu tanya kat situ. Nak tanya kat sini pun boleh, tapi kat page tu lagi ramai senior-senior yang boleh tolong jawabkan.
Ni page nya ---> Program ASASIpintar
So harap usaha kitorg ni dapat lah bantu adik-adik yang nak masuk ASASIpintar ni. Btw, congratz and good luck ! Do your best there !
By…

Great friends are hard to find, difficult to leave, impossible to forget

Hari ni genap 12 hari habisnya asasi. Perkara yang tidak pernah ku sangka sebelum masuk ke sini iaitu mempunyai persahabatan yang akrab sedangkan tidak sampai setahun bersua muka, bergelak ketawa. 
Ni lah anugerah Allah yang sangat besar bagi aku bila diri ini didatangi sekumpulan pelajar yang cukup hebat dan datang daripada pelbagai negeri dan pelbagai jenis latar belakang keluarga. Banyak yang aku belajar dari mereka semua. Dan banyak perubahan berlaku dalam diri masing-masing sejak masuk ke sini.
Pertemuan kami bermula di kelas 1. *kalau tak silap -.-* Nampak di riak wajah masing-masing yang mahu menyesuaikan diri dengan suasana baru, dalam kelas baru, dengan rakan-rakan baru. Pada mulanya, AP101 ini dipenuhi dengan 16 orang. Namun selepas seminggu, hanya tinggal 14 orang yang masih setia mengharungi kehidupan sebagai seorang pelajar ASASIpintar. Quiet On Set (QOS) diberi nama semasa sesi penggambaran kami untuk subjek Jati Diri. Dan nama ini dicetuskan oleh salah seorang daripada kam…