Status Saya :
Doakan saya yang berada di negara orang ini :)
chocoRedBERRY: Info tentang ASASIpintar UKM

January 29, 2014

Info tentang ASASIpintar UKM



##UPDATE



Sekarang ni rasenya pelajar2 lepasan SPM 2013 mesti tengah pening kepala nak mohon mane untuk UPU kan ? Kitorg batch 95 pun pernah rase benda yang sama tahun lepas. Dan Alhamdulillah rezeki kitorg kat ASASIpintar ni dan kitorg ditakdirkan bertemu dan berkenalan. Memang sangat bersyukur.

So fikirlah betul-betul adik-adikku *cehh adik hahah* Fikir betul-betul minat ke arah mana. *cehh cakap orang, diri sendiri confuse nak ambek ape degree nanti -.-*

Okay-okay. Tak tau nak bagi nasihat ape. Tapi kalau nak mohon MARA nanti, kalau yang minat nak masuk medic tu dan result taklah straight A+, dinasihatkan jangan ambek tetinggi sangat macam Medic Ireland ke. Harapan lah weyh nak dapat. Sekarang ni tak banyak dah organisasi nak taja untuk medic ni sebab mahal sangat lagi-lagi oversea. So kalau nak mohon medic tu, mohon lah medic dalam negara ke. InsyaAllah kalau ade rezeki dapatlah. Ni semua belajar dari pengalaman yang lepas.

Untuk UPU ni, depend la korang nak pilih IPTA mana. Semuanya bagus-bagus. Kat blog ni mungkin banyak info pasal ASASIpintar jeh. Yang lain boleh google lah kot. Sekarang kan semua di hujung jari hahah.

Kalau nak tahu kehidupan kami sebagai pelajar ASASIpintar ni boleh lah baca entry-entry ni --> KLIK SINI

Okay. Nak terangkan serba sedikit pasal ASASIpintar ni. Secara jujurnya, ASASIpintar ni memang pilih yang result top-top sebenarnya. Memandangkan ramai bijak pandai sekarang ni. Ramai yang straight As. So mengikut pengalaman batch kitorg, semua yang ade kat asasi ni semua yang dapat result antara A+ dan A sahaja. Kalau ade A- pun kalau tak silap rasenya untuk Bahasa Cina. Sorry kalau salah :'(

Jadi memang kalau masuk sini expectation dari pensyarah-pensyarah dan semua orang sangat besar. Yelah nama pun 'pintar' -.- 

#UPDATE Jumlah pelajar yg dipilih masa batch ktorg adalah lebih kurang 100 org. Tapi masa batch kitorg hari tu, yang datang 60++ kalau tak silap. But lama kelamaan sampai sekarang tinggal 41 orang jeh :( Semua keluar sebab dapat tawaran lain.

But kalau tak silap batch baru ni pihak PERMATApintar dah select ramai about 500++ students and dia dah buat beberapa aliran macam sains tulen and sains kemanusian i think. Info dari junior. Sorry kalau silap :(


UJIAN SARINGAN:

Lepas dah pilih ASASIpintar kat UPU. Nanti nama yang disenarai pendek akan dipanggil untuk buat ujian saringan which is UKM2. Jangan takut. Ni ujian IQ je pun. Nak tengok IQ kita tahap mana. Dan budak-budak IQ tinggi ni lah yang dia akan pilih. So untuk info lanjut pasal ujian ni boleh refer entry ni ----> Ujian Saringan ASASIpintar UKM

ELAUN:

Next, masuk asasi ni sama jeh macam asasi-asasi lain mahupun matrik akan ditanggung oleh KPT dan semestinya dapat elaun setiap sem. Dan jangan nak expect tinggi sangat untuk elaun tu ya. Sem 1 okay lagi. Sem 2 hmm --' semua gara-gara kena tolak yuran bagai semua haih

SUBJEK:

Untuk subjek pulak agak tough di sini. So jangan sesekali membandingkan result asasi ni dengan asasi lain mahupun matrik. Lain okay lain. 

Kat sini untuk Sem 1, kitorg kena amek 8 subjek/kursus. Antaranya:
  • Biology I*
  • Chemistry I*
  • Physics I*
  • Logical Reasoning*
  • Statistics*
  • Research Skills
  • Kursus Pembangunan Jati Diri Kebangsaan
  • Language and Literature*
Untuk Sem 2:
  • Biology II*
  • Chemistry II*
  • Physics II*
  • Vector Calculus*
  • Critical Analysis
  • Kursus Kepimpinan dan Membuat Keputusan
  • Research Project


*subjek yang masuk exam (bertulis). Yang lain semua penilaian bukan bertulis (tak tau nak terang macam mane -.-)

So camne ? Agak-agak boleh bawak tak ? Hahah InsyaAllah dah masuk sini, semuanya boleh. Dari malas jadi rajin. Hahah

RESEARCH PROJECT:

Kelebihan masuk sini ialah korang akan didedahkan untuk membuat research. Apa itu research ? Hah research ni korang akan buat kajian tentang sesuatu perkara. Research ni biasanya final year degree baru orang buat actually dan semestinya masa buat Master dan PHD. Tapi bayangkanlah masa asasi korang akan didedahkan ermmm .. 

Memang agak advance lah kan. Kalau degree, student semua akan dapat tajuk masing-masing tapi tidak untuk ASASIpintar. Kitorg kena pilih sendiri tajuk research kitorg dengan bimbingan lecturer2 semua. Ni semua sebab mereka nak melatih kitorg menjadi nobel laureatte.

Ni lah kelebihannya daripada matrik dan IPTA lain. Korang akan ade sorang mentor yang terdiri daripada tokoh-tokoh hebat dalam sesuatu bidang tu. Untuk Sem 1, kitorg telah didedahkan dengan research skills dan masa Sem 1 ni lah kitorg siapkan research proposal. Dan di akhir Sem 1 kena present proposal kitorg.

Masa Sem 2 ni lah kena bertungkus-lumus jalankan research ni. Memang kena manage masa betul-betul. Kitorg diberi time frame untuk conduct research ni. So kena ikut lah kalau tak nak kelam kabut nanti. Awal bulan April ni kitorg kena submit report kitorg dan kena buat presentation. Huhh cuakk.

PENGINAPAN:

Untuk penginapan, batch kitorg ni kitorg kena tinggal kat Kolej Keris Mas (KKM) which is luar dari PERMATApintar. Kelebihan duduk luar ni kitorg tak lah dijaga rapi seperti sekolah asrama. We got university life here. Hoho XD So kitorg kena berdikari banyak kat sini. 

Bas khas akan jemput kitorg setiap pagi bila ade kelas dan ambek pada petang hari. Tu jeh 2 kali trip yang ade. Pukul 7.30 pagi dan pukul 6 petang. Kalau habis kelas awal dan malas nak tunggu bas pukul 6, memang jalan kaki lah ape lagi. Jauh jugak lah dalam 20-30 minit jalan kaki. Tapi kalau dah selalu tu memang rase dekat jeh sebenarnya hahah.

Benefit duduk luar ni kitorg boleh balik rumah setiap minggu heh. Suka hati kau lah nak balik bila pun. Yang penting datang kelas. Yang tak bestnya, pepagi kalau kau dah terbangun lambat tu, selamat tinggal lah woi. Kena tinggal bas lah jawabnya. Nak tak nak korg kena menapak mendaki naik PERMATApintar sana. Kalau duduk kat PERMATA, kelas pukul 8.30, pukul 8.15 baru bangun agaknya. Hah kau teruk beno tu. Hahah.

JANGKA MASA:

Okay asasi ni kitorg akan habis awal daripada matrik dan asasi lain. Kalau tak silap lah. Satu sem untuk 6 bulan. Seperti biasa dia akan start dalam akhir bulan May. Dan kitorg akan habis asasi ni dalam awal bulan April. So agak cepat berbanding yang lain kot. 

Dan jangan heran lah kalau korg punye cuti sem nanti seminggu jeh. Ya SEMINGGU jeh -.- Sedih kan. Tapi ni yang dikatakan "bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian" hahaha. Tapi sebelum final still ade study week. Jangan risau.

PELUANG LEPAS ASASI:

Cerita pasal peluang korang lepas keluar asasi ni. Actually secara jujurnya, kelulusan asasi ni hanya untuk UKM SAHAJA. Ya UKM sahaja. Tapi hari tu dengar ura-ura UTM pun boleh. Tapi tak pasti sangat. 

Sememangnya lepasan ASASIpintar hanya untuk UKM sahaja melainkan kalau korang mohon biasiswa seperti Biasiswa Khazanah. Macam batch kitorg ni, ada beberapa orang daripada kami ditawarkan biasiswa ni dan ade yang akan sambung kat luar dari UKM depend pada pilihan diorang. So tak yah takut lah kalau masuk sini dah takde peluang nak ke tempat lain. InsyaAllah kalau ada rezeki.

Benefitnya, korang dah confirm-confirm ada tempat kat UKM ni untuk further degree nanti cuma kena fight untuk fakulti lah pulak. Kalau nak ambek medic tu memang dah tentu2 saingan sangat banyak. Tapi rasenya kalau result teruk pun, agak susah lah nak dapat tempat kat UKM. Paling-paling result kena 3.5 and above. So bila habis asasi ni korang dah tak yah nak mohon UPU balik sebab UKM dah ada sistem dia sendiri untuk lepasan ASASIpintar. Korang just pilih course jeh.

Oh ya one more thing ! Kelulusan ASASIpintar ni untuk SEMUA fakulti di UKM kecuali Fakulti Pengajian Islam. Lagi satu keistimewaan masuk sini, korang akan dapat pendekkan jangka masa degree korang but depend pada course jugak lah. Dan mungkin dalam masa 3 tahun korang dah dapat Master. Sebab tu subjek kat asasi ni agak tough sebab dia cover untuk first year degree kalau tak silap. Tapi tapi .. untuk medic ermm macam tak kot. Medic agak susah sikit. Kalau yang lain InsyaAllah boleh.

------------------------------------------------------


Alright rasenya tu jeh kot info pasal ASASIpintar ni. Tak tau nak cerita ape lagi. So harap lah korang dapat bayangkan situasi kami sekarang haha. Harap info ni membantu korang memilih ke mana hala tuju korang. Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh lah drop komen kat entry ni. InsyaAllah akan sedia membantu :)




Okay bye dan good luck untuk semua !


Terima kasih daun keladi :)

203 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 203 of 203
Anonymous said... Reply To This Comment

@Anonymous Hi Kalau dapat kolej pendeta za'ba jauh ke dari pusat permata Pintar? Apa perbezaan kolej keris mas dan kolej pendeta za'ba

Anonymous said... Reply To This Comment

@Anonymous Hi Kalau dapat kolej pendeta za'ba jauh ke dari pusat permata Pintar? Apa perbezaan kolej keris mas dan kolej pendeta za'ba

Anonymous said... Reply To This Comment

@Anonymous Hi, Serious dapat kat Zaba??!!! beza kolej keris mas and kolej zaba
kolej keris mas la paling dekat ngan permata kalau zaba jauh gilaaaaa (serious talk)... hope answer ur question :)

«Oldest ‹Older   201 – 203 of 203   Newer› Newest»