Status Saya :
Doakan saya yang berada di negara orang ini :)
chocoRedBERRY: 05/01/2013 - 06/01/2013

May 31, 2013

Minggu Mesra Pelajar Program Asasi Pintar

Hai :)

Tengah hari tadi sudah pun tamat minggu suai kenal selama 3 hari dari hari rabu lepas. Programnya semua best2. Tapi it's not like orientasi yg ada buat group, main permainan itu ini, kena marah what so ever bla bla blaaa.

Tapi ada lah jugak kitorg main game. Tak banyak. 2 jek. First ada group. Main permainan 'telefon berkarat' - masa kursus fasi dulu pernah handle permainan ni. So ingatlah lagi nama dia. Haha. Kitorg main time ada waktu lapang. Saje habiskan masa dengan akak2 dan abang2 fasi. Tugas diorg tu je pun. Jaga kitorg time kat kolej keris mas ni. Semalam hari last diorg.

Most of the activities Permata Pintar yg uruskan. Kebanyakannya taklimat. Taklimat pasal semua benda kat UKM ni. Homesick ? Tak kott. Sebab dah biasa dah pergi camping berminggu2. Lagi jauh kat penang kauu. Insyallah tak kott. Hihi

Next week bermulanya minggu pertama pembelajaran. Dengan itu, jarang lah update blog lepas ni. Nak fokus 100% sebolehnya pada pelajaran. Personal target for the first sem is exactly 4 flat. Yeahh ! Tak nak main2. Sebab sem 1 mmg boleh effect utk result kesuluruhan.

Ditambah pula, asasi pintar ni agak complicated sikit pasal byk perkara. Antaranya, subjeknya byk sikit daripada asasi lain or matrik. And kitorg akan belajar buat research dan akan buat sendiri research tu di sem 2. Biasanya research time degree pun takde buat rasanya. Master baru ada. So kitorg special sikit. Memandangkan asasi "PINTAR" lah katakan ~~ Okay I hate this :(

Entah pintar mana aku ni pun tak tau lah. And one more thing. UKM menawarkan 100 tempat tak silap. Tapi yg datang daftar hari tu just 48 orang. 22 lelaki. 36 perempuan. Tapi ni ramai lagi yg dah keluar lepas result JPA keluar. Yg dapat tu semua pergi kot. Tinggal terkontang-kanting lagi bape orang.

Okay lah itu jepp. Malas nak upload gambar. Terima lah entri ala-ala cerpen ni. Kahkah

Bye ~


Terima kasih daun keladi :)

May 21, 2013

Bakal menjadi seorang mahasiswi UKM Bangi

Assalamualaikum.

Seperti sedia maklum sebelum ni Ira ade update entry pasal result upu yg Ira dapat melanjutkan pelajaran ke Program ASASIpintar di UKM.

Dan semalam merupakan penentu sama ada Ira pergi UKM ke tak. Sebab semalam keluar keputusan Program Khas MARA. Malangnya Ira tak dapat :'((

Sedih jugak lah. Sebab membe2 lain semua dapat. Diorg kebanyakkan pilih perakaunan. Ade yg dalam dan luar negara. Maybe course yg Ira pilih tu banyak saingan. Perubatan di Ireland. Of course lah ramai yg mintak ni kann. Dan mungkin kuota dia sikit. Yelah bukan murah2 nak belajar medic kat overseas ni.

Kalau pilih akaun hari tu insyallah dapat lah kot. Hihihi. Agaklah. Tahun ni punya pelik sikit lah. Dah lah takde interview segala. Just an IQ test. Org yg apply berpuluh2 ribu. Entah macam mane dia pilih entah. Entah2 dia pilih random jekk -.- Yelah ni bukan biasiswa pun. MARA ni pinjaman pembolehubah jekk.

Kalau JPA baru full scholarship. Nak dapat tu kena interview semua. JPA kalau dapat memang untung gilaaa lahaii. Insyallah tahun depan nak sambung ijazah mohon JPA. Macam akak aii. Senang jek dia dapat nak sambung master lepas ni. Haihh

Never mind. Bukan rezeki namanya. Dah rezeki masuk UKM jugak akhirnyaaa. Hahaha.

Sekarang tengah busy buat persiapan nak pergi sana 29hb ni. Dan aktiviti join GA pun telah dikurangkan. Takut tak sempat nak check.

Okay lahh. Doakan Ira berjaya di sana nanti kayy :DD
Terima kasih daun keladi :)

May 20, 2013

Keputusan Program Khas MARA 2013 keluar 20 Mei 2013

Hai !

Hari tu Ira ada post pasal keputusan Programa Khas MARA Lepasan SPM 2012 keluar 14 Mei kann ? Alahh kat entry ni.

Tup tup 14 Mei tu dia tangguh pulak. Dia tangguh 20 Mei 2013. Maknanya hari ni lah kann. Haha. So keputusannya boleh di'check' lepas jam 5 petang ya !

**UPDATED 

Di laman web ini ----> http://www.mara.gov.my/ 


 http://apponline.mara.gov.my/piln/

Good luck untuk korang yg apply :) 

*klik untuk tumbesaran*

Note to self : Ya Allah ya Tuhanku ! Jika ini yang terbaik untukku, berikanlah tawaran ini kepadaku Ya Allah. Aminn yarabballalamin !

Harap-haraplah dapat :)


Terima kasih daun keladi :)

May 18, 2013

Dapat CPUV pertama ! Omy !

Hai :)

Hari ni dikejutkan dengan berita nuffnang ai. Haha. First time ni dapat CPUV a.k.a BE.

Bahagia betul. Haha. Orang lain dapat berpuluh2 dah dapat CPUV dari nuffnang. Ai baru jeh nak dapat. Sedih betul. Blog tak pemes pun.

Okay lah byee :) Tu je pun nak tulis.
Terima kasih daun keladi :)

May 17, 2013

Keputusan upu dah keluar ! :))

Assalamualaikum :)

Okay hari ni semua tengah busy check upu kan khusus utk budak lepasan spm 2012.
So macam mane result korang ? Dapat kat mane ? Course ape ?

Kepada yg tak dpt tu jangan lah sedih sangat. Mungkin bukan rezeki korg dekat sini. Byk lagi peluang dekat luar sana.

Masuklah matrik or form 6. Then baru apply upu lagi. Don't worry tak musnah hidup korg lah tak dpt upu ni.

Alhamdulilah ira dapat first choice ira. Asasi pintar kat UKM. Hari tu ade buat ujian saringan tu.

Ramai kawan2 ira dpt kat UM, UITM, UIA. Semua dah berpisah. Never mind semua dpt u kat area kl. Outing jumpa kat pavi nanti. Haha berangan tak sudah.

Tapi kitorg still tunggu tajaan MARA. 20 Mei ni keluar result. Yg ditangguh hari tu. Hmmm

Kalau dpt MARA pegi MARA la kot. Tapi sekarang hati dah senang sikit sbb tak payah nak pegi matrik kat penang sana. Jauhh :'((

Kepada sape yg tak check upu lagi boleh lah pegi ke link ni ----> http://upu.mohe.gov.my


Terima kasih daun keladi :)

May 10, 2013

Tarikh keluar keputusan MARA Program Khas Lepasan SPM 2013

Assalamualaikum :)

Okay hari tu ada dengar khabar angin cakap hari ni keluar keputusan Program Khas MARA tu.

So tadi pagi dekat Facebook Post SPM 2013 menyatakan bahawa tarikh keputusan penuh telah ditangguhkan. Jadi keputusannya akan keluar pada 14 Mei 2013.

Dan tiada sebarang temuduga dijalankan selepas keputusan penuh dikeluarkan.



Haihh harap-haraplah dapat. Doakan Ira dapat ya. Ira pilih medic kat Ireland. Ni kalau dapat ni puasa sehari. Fuhhh ~

Good luck kepada sesiapa yang mohon Program Khas Lepasan SPM ni. Semua orang ada rezeki masing2. Jangan bersusah hati kalau tak dapat ya. Stay smile :)




Terima kasih daun keladi :)

May 2, 2013

Siapa suka tudung bawal ? Jom tengok sini japp !






Assalamualaikum.

Hai ! Hari ni Ira nak share kat korang semua yang suka pakai tudung bawal macam Ira. Hihi. Korang pun mesti suka sangat online shopping kann ?

So hari ni Ira nak cerita sikit pasal Mulawa Fashion. Online shop yg jual pelbagai jenis tudung bawal. Tudung-tudungnya sangat mengikut edaran masa. Ira suka sangat design dia. Sangat cantik, simple dan semestinya MENARIKK !

Okay Ira nak kenalkan design yang MELETOP dan merupakan produk terbaru kat Mulawa Fashion ni. Antaranya :

Mulawa Bawal - Amrina

Tudung bawal ni sebenarnya tudung bawal yang ada layer. Kann sekarang trend tudung instant yang berlayer-layer sekarang ni. Sampai 3-4 layer kauu. Haha.

So siapa kata tudung bawal tak boleh ada layer. Hah Mulawa Fashion ada design tudung bawal layer yang sangat AWESOME :)

Sebelum ni pun ada yang tudung bawal layer yang jahit tengah untuk nampak macam tudung instant tu kan. Tapi Mulawa Fashion punya lain. Still sama macam tudung bawal biasa. Jom tengok gambar bawah nii.





Hahh sama kann ? Cuma bahagian dalam tu kita panjangkan sikit. Dan FYI, tudung bawal Amrina ni ada 2 jenis. Yang ada manik dan takde manik.

Ni yang ada manik:
 
 

 RM 20/pcs


 Ni yang takde manik pulak:



 RM10/pcs

 Cantik kannnn ? Harga pun boleh tahan murah. Banyak lagi koleksi Mulawa Fashion ni. Jom cekedauuut SINI !


 Mulawa Fashion jugak ada menjual tudung bawal bidang 50" macam kat bawah ni.


Tapi tudung ni kalau korang nak pakai macam tudung bawal biasa pun boleh jugak. Takde masalah :)

Untuk maklumat lanjut pasal tudung Mulawa Bawal - Amrina ni. Sila klik sini.


** NOTE : Bagi sesiapa yang nak buat bisnes tudung. Bolehlah beli dari Mulawa Fashion secara borong. Berbaloi-baloi. Haha :DD

No.1
Mulawa Bawal - Kosong

Bidang : 45 inci
Harga : RM 60 (10pcs)
Harga : RM113 (sekodi)
Fabrik : Bawal

Mulawa Bawal - Kosong

Bidang : 55 inci
Harga : RM220 (sekodi)
Fabrik : Bawal

Mulawa Bawal - Kosong 2 Tona

Bidang : 55 inci
Harga : RM250 (sekodi)
Fabrik : Bawal

Mulawa Bawal - Kosong 2 Tona printed bunga kecil

Bidang : 55 inci
Harga : RM270 (sekodi)
Fabrik : Bawal

Mulawa Bawal - Kosong 5 Tona

Bidang : 60" inci
Harga : RM260 (sekodi)
Fabrik : Bawal

****************************************************************

No. 2
Mulawa Bawal-Amrina (Tiada manik)

Bidang : 45 inci
Harga : RM90 (10pcs)
Harga : RM173(sekodi)
Fabrik : Bawal
Klik sini untuk gambar/info tudung

Mulawa Bawal - Amrina (Ada manik)

Bidang : 45 inci
Harga : RM160 (10pcs)
Harga : RM 280 (sekodi)
Fabrik : Bawal
Klik sini untuk info/gambar

********************************************************************

No. 3
Mulawa Bawal-Miss Color Corak

Bidang : 48 inci
Harga : RM210 (10pcs)
Harga : RM380/sekodi(20pcs)
Fabrik : Cotton Turki
Klik sini untuk info/gambar

*********************************************************************

No.4
Mulawa Shawl - Tribal +Paisley+ Corak Bunga dll

Bidang : 66 inci panjang x 26 inci lebar
Harga : RM90 (10pcs)
Harga : RM160/sekodi
Fabrik : Cotton + Viscose
Klik sini untuk info/gambar
**********************************************************************
No. 5
Mulawa Tudung - Tudung Instant bersambung dengan Shawl
Bidang : Saiz medium
Tudung Instant Inner Keras, Bahagian bawah tudung dijahit bersama shawl
Pemakai boleh meletakkan shawl di atas tudung instant apabila dipakai.
Harga : RM330/sekodi
Fabrik : Lycra + Chiffon
Klik sini untuk info/gambar

*********************************************************************

No. 6
Mulawa Tudung 50 inci dan 60 inci

Tudung Akel

Bidang : 50 inci - RM260/sekodi
Bidang : 60 inci - RM340/sekodi
Fabrik :Polyester
* harga sama bagi setiap tudung kosong, 2 tona, 3 tona

Tudung Miss Color

Bidang : 50 inci - RM260/sekodi
Bidang : 60 inci - RM340/sekodi
Fabrik : Polyester
* harga sama bagi setiap tudung kosong, 2 tona, 3 tona

Tudung Miss Color Plain Dan Perincian renda comel tepi tudung

Bidang : 60 inci - RM370/sekodi
Fabrik : Polyester

Tudung Jalur

Bidang : 60 inci - RM320/sekodi
Fabrik : Satin tidak licin
* Semua harga yang dipaparkan sudah termasuk kos penghantaran
* Tambahan RM9 untuk pembelian min 10pcs  - Sabah & Sarawak 
* Tambahan RM15 untuk pembelian min 20pcs - Sabah & Sarawak
* Sekodi = 20pcs

 Untuk maklumat lanjut sila KLIK SINI okayy :)


Okay sekarang Mulawa Fashion ada tudung yang terbaru untuk tahun 2013 ni. Iaitu :

Mulawa Bawal - Tona Tribal

Sekarang ni kan tengah trend corak-corak tribal ni kan. Dan biasanya banyak corak tribal ni untuk shawl. Now peminat tudung bawal pun boleh menggayakan tudung bercorak tribal ni. Mudah jeh. Order jeh dekat Mulawa Fashion ni. Hihi.



Harga : RM18/pcs * tidak termasuk kos penghantaran
Bidang : 45"
Fabrik : Bawal

Untuk tengok lebih banyak lagi, jom cekedauttt sini -------> KLIK SINI

Dan untuk yang berbisnes tudung  ni, boleh lah beli dengan Mulawa Fashion dengan harga borong.

Mulawa Bawal - Tona Tribal
Bidang : 45 inci
Harga : RM 120 (10pcs)
Harga : RM200 (sekodi)
Fabrik : Bawal

Klik sini untuk info/gambar

Amacam ? Menarik tak menarik ? Banyak lagi produk yang Mulawa Fashion jual. Klik sini untuk tahu lebih lanjut.

Untuk pengetahuan semua. Tudung Mulawa Fashion ni pernah digayakan oleh penyanyi lagu Aku Suka Dia ni. Siapa lagi kalau bukan Ainan Tasneem. Tengok jela gambar dekat bawah ni.



Bukan itu aje. Banyak tudung Mulawa Fashion ni telah digayakan oleh pelakon-pelakon terkenal dalam cerita lakonan mereka. Jom tengok album Mulawa Fashion ni.


Apalagi tunggu ? Jom lah order dekat Mulawa Fashion ni ! :)

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web di bawah:

Terima kasih daun keladi :)