Status Saya :
Doakan saya yang berada di negara orang ini :)
chocoRedBERRY: 03/01/2013 - 04/01/2013

March 25, 2013

A little bit busy

Okay maaf dah lama tak update entry mahupun join apa-apa giveaway or segmen. Sekarang ni memang tengah busy sikit. 

Yelah lepas tarikh keluar result SPM ni memang busy sikit nak isi macam2 borang. UPU lah biasiswa lah. So, tak berapa sempat nak balas kunjungan or follow blog lain.

Ampun patik beribu-ribu ampun :(

Insyallah lepas settle semua benda-benda ni, akan balas balik kunjungan dan follow back anda kayy.

Maaf untuk 150 juta kali. Haha

Kbaii. Much love :)
Terima kasih daun keladi :)

March 21, 2013

My SPM Result

Assalamualaikum :)

Seperti yang telah diketahui umum. Hari ni bersamaan 21 Mac 2013 merupakan hari yang bersejarah buat bekas-bekas calon SPM 2012. So, aku pun terlibat lah dalam ini cerita. Haha

Aku pukul 9 dah gerak dah. Cehh semangat gila. Haha tak lah. Aku pergi hantar mak aku fisio dulu. Then, 10.30 baru sampai sekolah. Sampai2 cikgu Rahina baru nak susun2 benda tu semua. *slip, majalah, pamplet, blablabla*

Hati semua dah berdebor-debor dah. And beratur kat kaunter kelas aku panjang okey. Lama pulak tu. *tak lama sangat pun sebenarnya -,-* 

Tengok bebudak depan aku semua dapat straight A. Gila tak cuak aku -,- Semua dah yeay sana sini. Aku still tak tau nak bayang hape.

Finally, tiba turn aku. *selepas selit sana selit sini. haha* 

Mase tunggu cikgu cari slip aku. Jantung aku macam nak meletop tahu !

Dan cikgu pun bagilah slip tu and cakap "Tahniah !"

Aku tengok jew. Hurmmmmm gilaa ahhh !!

Ni yg aku tengok ni 
|
|
|
|
|
|
 
  
STRAIGHT A'S KOT !! Serius terkesima aku kat situ. Yang paling mengejutkan, aku dapat 7A+ 3A. Takde A- kot. 

Ya Allah. Alhamdulillah sesangat. Speechless aku. Tak tau nak cakap ape depan cikgu. Terus cakap terima kasih. Then lari kat parents aku.

Depan parents aku mula lah aku berdrama.

Me: Mak ! Teruk lah mak !
Mak: Hah ?! Teruk ! Mane ??
Me: Tengok lah ni ! *tunjuk slip*
Mak : Mane ?? *mak aku blur2 lagi. Nak tengok mane -,-*
Me: *gelak* Tengok ni mak. Straight A !!
Mak: Hah ?!!

*terus berpelukan anak beranak ni :')*

HAHAHA hebat drama aku. Gila tak happy wey. Sape jeh tak happy dapat straight A kann. Tapi sayang lagi 3 je lagi nak perfect score. Tapi ni pun aku dah bersyukur dah. 

Memang target yg logik akal aku memang tak nak ade A-. Kalau boleh paling kurang A jew. Finally tercapai jugak hasrat aku. Terima kasih ya Allah kerana kau telah memakbulkan doa aku dan ibu bapa ku. Terima kasih sangat-sangat-sangaat :)


Aku happy sangat hari ni sebab aku dapat hadiahkan result ni kat parents aku. Ni lah azam aku paling besar tahun ni sebenarnya. Akhirnya, tercapai jugak azam aku. Alhamdulillah :)

Okay secara keseluruhan, sekolah aku ade 44 orang yang dapat straight A's dan hanya seorang perfect score, 10A+. Tahun ni memang meningkat. Alhamdulillah :)

Sekolah aku dapat anugerah lagi. Anugerah Lonjakan Saujana. Yelah nama pun SEKOLAH KLUSTER KECEMERLANGAN. Mestilah kena cemerlang pelajar-pelajar dia. Kehkehkeh.

Kelas aku 27 orang dapat straight A's daripada 39 orang. Congratulation guys ! We did it ! Tak sangka aku termasuk dalam 44 org tu. Hmm. Alhamdulillah :)

So sabtu ni ade Anugerah Cemerlang. Alhamdulillah. Memang ni yg aku mind set kan dari tahun lepas. "Pastikan tahun depan (2013) kau naik atas pentas dapatkan anugerah pelajar gemilang tu" 

Alhamdulillah tercapai :) Terima kasih Allah :)

Kepada yang kurang bernasib baik tu jangan lah sesedih sangat. Semua orang ade bahagian masing-masing. Allah dah tentukan semua ni. Mungkin bukan rezeki korang kat spm ni. Mana tau kat IPT nanti korang jadi pelajar cemerlang ke kann ? Who knows ?

So tetapkan pendirian korang. Sentiasa positif :)

Kbaii ~


Terima kasih daun keladi :)

March 18, 2013

Cooking Project - We are AWESOME !

Assalamualaikum dan hai !

Semalam seharian aku bersama besties aku untuk our cooking project. Jyeahh !

Salah satu cara nak lupakan pasal hari Khamis ni. Haha. Ohh result spm -,-

Okay plan ni berpunca dari kuih fruit tart bam a.k.a syahirah hamdan merangkap cik joyah kebaboom. Haha okay cukup !

First plan - Kitorg bercadang nak belajar buat FRUIT TART dari mak bam kat rumah dia. Then tak jadi sebab mak dia kata dia pun belum berapa mahir.


Ni dia bam (yg pakai spec dengan varsity tu)


But kitorg still nak buat jugak tapi tukar nak buat kek. So kitorg teruskan dengan plan kedua.

Second plan - Plan nak buat KEK KUKUS COKLAT + CORNFLAKES MADU dekat rumah Mira. 

Dan sebenarnya banyak lagi kek yg kitorg nak buat. Mcm bluberry cheese cake ke. Kek yg ade topping mcm kek birthday ke. Tapi memandangkan kitorg hanya boleh spent 1 hari jeh, so keputusan muktamad buat kek kukus. 

Then, aku tetap tak puas hati sebab tak dapat buat dishes yg ada kaitan dengan blueberry. (Aku ni memang eager gila dengan blueberry. Haha.) So aku cadang dekat diorg buat blueberry crepe sebab aku ada ternampak resepi ni dekat internet.

Jadi apa lagi terus plan yg ketiga.

Third plan - Muktamad buat 2 jenis desert iaitu KEK KUKUS COKLAT + BLUEBERRY CREPE :)Hehe

Bincang punya bincang at last jadi jugak semalam. 

Sebelum tu ezzati elok2 dia kata boleh join tetiba dia kata tak boleh sebab sedara mara dia datang rumah, then dia kena masak. Kitorg pun macam ASDFGHJKL laa. Then dia cuba pujuk abah dia and finally dia dapat jugak join :) Hek -,-

Sebelum tu ni dia mira. Yang pakai baju pink tudung hitam ni.


Terima kasih bebanyak mira sebab bagi pinjam dapur kau. Haha. Sumpah best gilaa !

Jadi chef-chef hebat yang join semalam ada 6 orang. Aku, Bam, Mira, Farhanah, Ezzati dan Nabilah Jallal. Nabilah Jallal dia datang lambat sikit. Kek dah nak siap dia baru sampai. Haha. Actually dia dari kampung.

Alright ! Teruskan cerita.

Okay kitorg janji pukul 10. Dan biasalah janji melayu. Janji pukul 10 datang pukul 11. Haha. Aku tak ! Aku datang tak lambat sangat pun. 10 lebih sikit jekk. Haha. 

Semua dah selamat sampai rumah mira kecuali BAM ! Okay dia bangun lambat -,- Tu lah sape suruh kau tengok korea sampai pagi. Hahh padann ._. So dia suruh kitorg pergi ekonsep dulu. Nanti dia sampai situ.

JADI,

Kitorg mulakan aktiviti pertama. Beli barang-barang untuk buat desert kitorg. Memandangkan rumah mira ni dekat dengan Econsave. So senanglah hidup kitorg pergi beli dekat ekonsep tu. Jalan kaki okayy.

Nampak dekat. Tapi kitorg kena lalu jalan jauh sebab lalu jalan dekat tu banyak sangat kereta. Elak bergesel bontot dengan kereta jeh kalau lalu situ. So kitorg ambil langkah selamat. Hehe

Yang penting kitorg memang kena lintas jalan besar nak pergi ekonsep tu. Maka berlari-lari anak lah kitorg macam anak ayam. Haha

Sebelum tu, tengok dulu gambar cam whore kitorg sebelum pergi ekonsep. Hehe


Dalam kitorg berempat ni, ada 2 org ni hah belum pernah pergi ekonsep ni lagi. Ezzati dengan Farhanah. Okay jakun boleh tahan ezzati ni -,- Haha lawak gilaa bila ingat balik kejadian kat ekonsep. Macam vangang jekk.


Dan bam pun sampai beberapa minit lepas kitorg sampai. Jadi bershopping lah kitorg macam orang gila. Semua benda nak beli. Haha tamak sungguh.

So ini dia barang-barang yang kitorg beli. Abaikan handbag tepi tu. Handbag tu stanby jek kalau kot-kot tak cukup duit nak bayar, gadai jek beg tu. Kahkahkah. Handbag ezzati sebenarnya sebab dia yang sorong troli tu.

Nampak macam sikit barang yang kitorg beli. Last-last dah kira sampai RM70 ++ kau. Gila ahh ! Boros betul kitorg ni. 

Dan sebenarnya kalau kira-kira balik barang buat desert kitorg tu rasenya dalam RM 50 macam tu. Ni sebab banyak noh kitorg beli jajan. Melampau ! Beli macam kebulor sangat jeh. Entah apa-apa jeh beli. Dah reramai macam ni. Biasalah.

So ni gambar-gambar time kitorg tengah shopping ------------>
 
 
 Setelah selamat tiba di rumah mira. Kitorg tak terus buat sebenarnya. Kitorg lepak-lepak kejap semayang semua. Sebab kitorg dah capek banget jalan kaki balik shopping dengan bawak barang mengendeh-ngendeh. Haha. 

Lepas zohor dalam pukul 2 kitorg baru start projek kitorg. Dimulakan dengan buat kek kukus coklat tu. Then, baru buat yang blueberry crepe tu. Memang sangat penat. Maklumlah dah reramai dalam satu dapur. Macam-macam jenis karya terhasil. Lagi-lagi time tebar crepe tu. Hampeh -,- Macam-macam bentuk aku tengok. 

Dan akhirnya siap jugak Kek Kukus Coklat dan Blueberry Crepe versi Kami. Haha.




Memang agak serabai sebenarnya crepe tu sebab whipping cream tu buat hal. Tak menajadi. So kitorg kekurangan whipping cream. Jadi blueberry taklah gemok macam orang jual kat kedai tu. But still okay dan sedapp :) Dan perasan tak kitorg punya crepe sama tema kaler dengan Hari Wanita Sedunia semalam. Hah nampak tak permainan dia tu. Kahkah

Yang kek kukus coklat tu pun agak serabai topping coklatnya. Sebab semua dah kelam kabut mak bapak dah nak sampai semua nak bawak balik anak-anak dia balik. Dan coklat tu pun boleh pulak lambat sangat nak cair. So tu lah hasinya. Topping tak sampai 10 minit. Lenjan jeh semuanya. Asalkan sedapp. Heheh

Baiklah. Sekian sahaja cerita aku pasal semalam. Agak panjang entry ni -,- Confirm takde orang baca. Hah lantak kau.

Okay adios ~~



Lagi bape hari jeh lagi -,- Ya Allah. Permudahkanlah kami menghadapi hari yg bersejarah itu nanti Ya Allah. Bukakanlah hati kami untuk menerima segala qada' dan qadar mu Ya Allah. Aminnn.


Terima kasih daun keladi :)

March 16, 2013

Berjaya buat doodle pertama ku !

Hai :)

Entry sebelum ni aku dah cerita pasal blog berwajah baru ni kan.

Dan akhirnya aku berjaya menghasilkan satu doodle yg aku rasa agak comel. Haha. Comel kan ? Macam tuannya. Kahkahkah.

So doodle ni aku letak kat header aku kat atas tu. Sama kan ? Cuma baju dia takde 'OSAKA' tu. Haha






Secara jujurnya, ni second attempt aku sebenarnya buat doodle ni. Sebelum ni ade buat satu tapi macam buruk jeh. Ni hah kat bawah ni doodle pertama aku.





Haha kelakar kan ? Macam pelik je muka dia. Kahkahkah.

Aku paling failed buat muka doodle. Sebab aku tak reti nak express kan muka dia macam mane. Especially bahagian mata dia. Hmmm -,-

So dengan ikhsan google dapatlah aku hasilkan satu doodle yg agak awesome bagi aku. Haha.


Okay babai :)


Terima kasih daun keladi :)

Blog yang berwajah baru :)

Assalamualaikum :)


Hai semua ! Hah nampak tak ape yang pelik kat blog ni. Dulu kalau korang datang blog ni, semua serba serbi putih. Now, dah ade kaler sikit. Kahkahkah.



Mimpi ape aku nak buat semua ni ?

HAHAHA :DD

Pada asalnya aku just nak tukar header jew. Nak jugak buat header yg ade doodle cecomel macam blogger lain. 

So edit punya edit dah terlanjur sampai tertukar template bagai semua ni. Haha.








TERIMALAHH ! Blog chocoRedBERRY yang berwajah baru !!! Jyeahh :D












Ni header sebelum. Agak simple sesungguhnya -,-

|
|
|
|
|
|
|
|



Dan ni adalah header selepas di transformkan. Hahaha

|
|
|
|
|
|
|
|






Semalam sepanjang hari mengerjakan blog ni. Dalam otak penuh code HTML jew. Makan teringat code. Tidur pun teringatkan code bagai ni -,- Haha



Okay lah babai :)






Nak try buat banner pulak lepas ni. Dan percayalah doodle kat header tu aku yg buat dengan air tangan aku ni. Comel kan ?? Macam aku. Kahkahkah. *lari tutup muka*



Terima kasih daun keladi :)

Keputusan SPM 2012 diumum Khamis ini

 




KUALA LUMPUR: Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2012 akan diumum pada Khamis ini, dan calon boleh mendapatkan keputusan mereka di sekolah masing-masing selepas 10 pagi pada hari berkenaan.

Menurut kenyataan Kementerian Pelajaran, keputusan calon persendirian akan dimaklum melalui pos. 


Calon SPM 2012 juga boleh menyemak keputusan mereka menerusi khidmat pesanan ringkas mySMS dengan menaip SPM jarak nombor kad pengenalan jarak nombor angka giliran dan hantar ke 15888.


"Perkhidmatan itu akan diaktifkan mulai pukul 10 pagi pada Khamis ini, dan akan ditamatkan pada 11.59 malam 27 Mac," katanya.


Sementara itu, pengumuman analisis keputusan SPM akan diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, Bangunan Kementerian Pelajaran di Putrajaya pada 9 pagi hari yang sama.


Peperiksaan bertulis SPM diadakan dari 5 November hingga 6 Disember tahun lalu dengan seramai 472,541 calon mendaftar untuk menduduki peperiksaan itu di 3,590 pusat di seluruh negara. - BERNAMA 





Sumber : Berita Harian




Alamak ! Khamis ni. Takutnyaa. Haihh tak boleh bayang hari tu nanti :(

Terima kasih daun keladi :)

March 12, 2013

Just a few days remaining :|




Assalamualaikum.

Okay diam tak diam hari ni dah 12 Mac 2013. Dan hanya beberapa hari je lagi keputusan SPM 2012 akan diumumkan. 

Hmmmmmmmm

Memang agak berdebar jugak lah aku nak tunggu sampai ke hari kemuncak tu. Tapi biarkan je perasaan ni. Malas nak pikir. Buat pening kepala jew ._.

So just go with the flow. Kalau ada rezeki, adalah.

Memang kalau boleh memang nak 10A+. Tapi tak tau lah macam mana. Sumpah tak boleh bayang hari tu nanti. Family aku semua mengharapkan aku punya result. Dari mak, ayah, akak, pakcik makcik semua laa. Harap2 result aku tu nanti tak menghampakan diorg semua. Aminnn ..

Pasal tarikh keluar result tu pun dah heboh orang cakap keluar 20 Mac ni. Tapi tak tau lah betul ke tak. Just wait and see kay. Haha


Anyway, doakan lah ya aku dapat 10A+. Paling tidak pun straight A's laa. Haha



Okay, babai ! *lambai tangan*

Terima kasih daun keladi :)

March 4, 2013

We are awesome !

Heyy.

Semalam hari yg paling best sebab aku dapat hang dengan kawan2 aku yg awesome ni. Haha.

Sumpah rindu gila dekat diorg. Lama tak jumpa. Tapi semalam 6 org je yg join included me. Ramai yg ade hal.

Dan rase excited jugak semalam sebab aku pegi tumpang si Raudhah ni. Dia drive sendiri okey. Mula2 cuak jugak la selamat ke tak aku ni. Hahaha xD

Tapi alhamdulillah kitorg selamat pergi dan balik. Heheh


Tapi aku still rase tak puas keluar semalam sebab aku dengan raudhah balik awal. Tak sempat nak buat banyak benda :(

Kitorg just sempat makan kat secret recipe. Then karok jap. Patu main bowling.

Kecewa sebab tak dapat main token kereta. Sobs sobs :( Baru plan nak race dengan diorang guna kereta manual. Haha. Maklumlah baru dapat lesen. Haha. Lulz -,-
 

Tapi serious memang best sangat. And rase nak keluar lagi. Tapi memang agak susah jugak lah nak keluar sebab diorg ni busy sangat. Maklumlah wanita bekerjaya memang macam ni.

Next kitorg jumpa insyallah time ambil result SPM nanti :(


Lagi satu motif kitorg nak keluar ni pun sebab nak buat farewell ezzati yg nak pegi PLKN akhir bulan 3 ni. Sedihh :(



So silalah layan gambar-gambar minah2 joyah kat bawah niiii. Hahaha



 Ezzati :o



Pesanan untuk Nurezzati Syafiqah :

Good luck ya ! Semoga kau tabah menghadapi segala ujian time kat plkn nanti kayy :) We always love youuu ! Jangan lupa kitorg !








Okay sekian saje story yg tak menarik ni. Terima kasih kalau tersesat kat entry ni -,-




Terima kasih daun keladi :)