Status Saya :
Doakan saya yang berada di negara orang ini :)
chocoRedBERRY: 12/01/2011 - 01/01/2012

December 31, 2011

Happy New Year

Selamat Tahun Baru

Welcome 2012 and goodbye 2011

Semoga tahun 2012 kita akan menjadi seorang yg lebih baik dari tahun 2011

Setiap orang ada azam masing-masing dan aku harap kita semua dapat tunaikan azam kita semua


I love 2011 walaupun ia tak sehebat tahun2 lalu. Semoga tahun depan dapat memberi kenangan manis kepada kita semua.

Sekian, wasalam.


Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

December 28, 2011

Bahaya Antara Cermin dan Kaca Dua Hala

Perhatian, terutamanya bagi kaum wanita.
Jika anda abaikan, anda mungkin akan menjadi mangsa insan yang tidak bertanggunjawab ini.

Anda akan menjadi mangsa bila anda tidak sedari yang anda sedang dilihat samada di dalam bilik persalinan, tandas awam, hotel, dan dimana-mana jua.

Tahukan anda apa itu kaca dua hala? Kaca 2 hala adalah berbentuk fizikal seperti sebuah cermin sebenar yang akan memantulkan kembali apa yang bertentangan dengannya. Namun, beza antara keduanya adalah, kaca dua hala boleh dilihat dari sudut belakang kaca itu tanpa anda dapat melihat belakangya.

Apa maksudnya? Anda sedang dilihat tidak berpakaian atau berbogel, samada sedang mandi atau sedang menyalin pakaian di dalam kaca dua hala itu. Dan apa yang akan anda lakukan jika anda dirakamkan serta disebarkan rakaman itu ke seluruh dunia?

Dan lebih malang lagi bila anda berada dalam bilik hotel bersama pasangan anda. Semua aksi anda dirakamkan dan anda mungkin akan menjadi seorang bintang p**no terkenal. Mahukah begitu?


Berhati-hatilah anda, apa yang anda perlu lakukan adalah dengan menguji sendiri bilik persalinan, tandas awam atau hotel anda. Ianya mudah. Hanya dengan menggunakan satu jari sahaja.



Ini adalah cermin yang sebenar. Apabila anda letakkan jari anda seperti dalam gambar, hujung kuku anda akan kelihatan seperti masih ada ruang dan tidak dapat dirapatkan walau ditekan kuat.

Maka anda selamat, bagaimana pula dengan kaca dua hala?


Ini pula KACA DUA HALA. Apabila anda letakan jari, hujung kuku anda nampak bertemu dan tiada ruang antaranya. Maka, AWAS, ANDA SEDANG DIPERHATIKAN.


Dan apa yang anda perlu ingat adalah, Jika tiada ruang, tinggalkan tempat itu.
NO GAP LEAVE PLACE.



Di copy and paste dari sumber ini. Memang aku tak edit langsung. Terima kasih daun keladi.

Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

Last year going to school

Assalamualaikum

Okay, mungkin ni entry last sebelum masuk tahun baru. Kalau aku rajin nak update terpulanglah. Sebab mood aku tak menentu.



So, lagi beberapa hari jeh lagi aku bakal menukar status aku. Cehh status ? Okay tahun depan status aku secara rasminya menjadi SPM Candidate. Seperti bermimpi pulak. I can't believe yg aku dah form 5 okay.

Seriously aku cakap memang aku dah plan dah apa yg aku nak buat persediaan spm tahun depan. Tapi rancang jelah. Buatnya tak lagi. Almaklumlah aku ni hangat2 tahi ayam sikit. Rancang bagai tapi buatnya hampeh.

Yg penting awal2 aku dah plan aktiviti aku lepas spm. Nampak tak aku ni sangat merancang masa depan. Cehh ==' Apa kejadah aku ni.


Konklusinya, babai !


Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

December 12, 2011

Holiday Travel : Port Dickson

Assalamualaikum

Okay aku belum puas lagi bercuti. So hari Sabtu hari tu gerak pergi Tangkak. Then semalam konvoi dengan akak aku pergi Port Dickson.

Dia yg ajak sebab dia ada kursus kat PD 3 hari. Ahad malam baru mula kursus. So pagi tu kitorg merayap pergi Telok Kemang.



Kat Telok Kemang apalagi mandi laut la. Anak sedara aku mandi tak nak naik. Elok2 kulit putih melepak dah jadi gelap dah. Berbelang badan dia.

Patu kitorg memang macam berpicnic betul la. Dengan masak BBQ nya, spaghetti, rendang daging and macam2 lagi.

Memang puas la aku berendam kat laut. Dengan aku aku sekali dah gelap dah ni.


Next destination balik apartment yg akak aku sewa. Kat Glory Beach Resort.

Petang kitorg celebrate birthday ke 3 tahun anak sedara aku ni, NUR ADRIANA QISTINA.



Birthday dia sebenarnya 18hb ni. Tapi saja akak aku nak sambut awal sementara semua dah ada.



Malamnya aku dengan parents aku balik. Sehari jeh kitorg pergi. Akak aku 3 hari la sebab dia ada kursus. Ayah aku kerja takde maknanya dia nak cuti.


Okay, tu la catatan ringkas aku untuk holiday travel aku semalam. Cehh ringkas ke ?



Note-to-self: Akhirnya terubat jugak keinginan aku nak ke pantai. HAHA



Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

Tutorial : Cara nak tahu JANTINA LAPTOP

Haii !

Nak tahu tak jantina laptop korang ? senang jehh. Percayalah korang boleh tahu sebab aku dah try dah.

Follow step kat bawah ni :

1. Buka notepad dan paste ayat di bawah ini dalam notepad:
CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"

2. Selepas itu tekan “save“. Ubah “save as type” kepada “All Files” (pastikan korang save di desktop supaya senang nak cari/buka nanti). Save as file name = “love u.vbs

3. Close notepad apabila habis save. Then double click file tadi (love u.vbs) dan akan dengar suara “i love u“.

4. Cuba dengar btul2 suara “i love u” tu….suara lelaki ke perempuan? (Buka volume sekuat2nye ye). Kalau dengar lelaki maknanya laptop korang tu jantan dan begitu le sebaliknya….



WARNING ! : Hati-hati dengan volume korang. Jangan terlalu kuat sangat sebab aku try buat hari tu bukak volume hampir habis, dan hasilnya KUAT GILA bunyinya. Terkesima aku. Sampai mak aku pun dengar.

Dah la aku punya suara lelaki. Memang macam nak kena heart attack dia punya terkejutnya. So BEWARE !


Selamat mencuba !


Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

December 7, 2011

Tagged

Tag kali ni di-tag oleh Rabie dan Azzura. Tag ni memang agak memeningkan kepala hotak aku. Aku tak risau nak jawab soalan. Yg aku risau ialah nak tag sape masalahnya. 11 orang. Hambek kau !

  • You must post these rules. Each person must post 11 thing about themselves in their journal.
  • Answer the question the tagger set for you their post. And create eleven new questions for people you tagged to answer.
  • You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
  • Go to their page and tell them you have tagged him/her.
  • No tag back.
  • No stuff in the tagging section about "You are tagged if you are reading this" You legitimately (a.k.a really, trust, with all honesty) have tagged 11 people


11 things about me:

1. Aku seorang yang mempunyai EGO yg sangat-sangat la tinggi macam gunung kinabalu.

2. Aku suka bukak lagu then menari sorang2 dalam bilik.

3. Aku suka nyanyi dalam bilik air buat konsert.

4. Dan aku suka berangan sorang2 dalam bilik air. *pengakuanberanimati*

5. Aku orang yg paling paling senang nak nangis. Budak kememeh mmg mcm ni.

6. Aku lebih suka pendam perasaan daripada cerita kat orang sebab aku tak percaya kat semua org. Haha

7. Aku suka makan seafood (udang, sotong, ketam, siput) walaupun darah jenis B macam aku tak sesuai makan seafood.

8. Dalam seminggu selang sehari aku akan makan seafood. Sebab tu memang favorite aku.

9. Dua benda dalam dunia ni aku paling tak suka. 1- bila aku sedu 2- bila aku sakit tekak.

10. Aku orang yg tidak mempunyai cita2. Kalau rezeki aku ke arah ni, aku akan pergi ke arah ni. Tapi serious ! aku tak minat nak jadi doktor.

11. And the last one, aku secara diam bercita2 nak amek course Graphic Design/Multimedia & Photography dan benda2 yg berkaitan komputer. WALAUPUN ia nya tersasar jauh daripada aliran yg aku amek skrg ni.


Okay selesai !

Soalan daripada Rabie :

1. apakah nama sebenar crush anda ?
--> Aaron Aziz. Dia dah kawin dah. sobs T.T HAHA

2. apakah perkara yang palng memalukan anda ?
--> Masa aku kecik dulu, aku pergi kedai dengan selambanya pakai satu seluar ni. Balik rumah baru aku perasan yg seluar aku koyak besar kat belakang. Bengang gila ! Rasanya ada budak cina sorang tu perasan kot. Bodoh -.-

3. apakah kelemahan anda ?
--> Tak boleh tengok orang nangis. Nanti aku nangis jugak.

4. pernah dikecewakan ? kalau ye sila jelaskan kenapa
--> Pernah. Bila orang tu bertalam dua muka dengan kita. Depan aku cakap lain, belakang aku kemain kau.

5. ayat yang paling anda teringin crush anda ucapkan kepada anda ?
--> "Jom kapel balik?" haha bangangnya =.=

6. siapakah hero dihati anda ?
--> Ayah saya !

7. benda yang paling anda impikan ?
--> Dapat 10A+ SPM + DSLR yg dah lama gila aku tuntut kat along aku tapi sampai skrg tak dapat2.

8. perkara yang paling anda sensitif apabila disebut oleh orang lain?
--> Bila orang tu macam komplot sesuatu nak kenakan aku. *apa yg aku merepek ni ?

9. apa perasaan kalau crush anda text anda ?
--> Berdebar-debar. Rasa macam dunia ni aku yg punye. *ni lagi merepek -.-

10. awak tak suka bila orang panggil awak apa ?
--> Semua panggilan yg akan menaikkan kemarahan aku.

11. what do you think about me ?
--> Awak comel, awak cute, awak la segala-galanya. Cewahhh. Serious ! Ni secara spontan keluar drpd mulut aku.


Soalan daripada Azura:

1. siapa puppy love anda ?
--> Takde -.-

2. best word describe you ?
--> Simply Eyra. hoho

3. perkara paling bodoh pernah dilakukan ?
--> Masa dulu aku kecik. Aku buat handycam guna kotak. Nampak mcm real. *Okay jangan pertikaikan.

4. Kenangan manis ?
--> Last date dapat teddy bear.

5. Warna yang tak suka ?
--> pink kot. Kadang2 jeh aku suka.

6. Pengalaman kelakar dalam hidup ?
--> Bila tengok cerita kelakar. *apebenda aku jawab ni

7. Target kahwin umur berapa ?
--> 24

8. Sikap dalam diri yg dibenci ?
--> EGOISTIC

9. Benda yang paling suka dibuat ?
--> Nyanyi

10. Suka atau tak suka saya ? kenapa ?
--> Suka. No komen. Haha

11. Satu perkataan yang menggambarkan diri saya pada mata anda ?
--> Pinky !


DONE ! Gila kentang la soalan dia.

Aku nak tag :

= Wanie
= Syaf
= Hazirah
= Miera
= Alya Nur
= Intan
= Faizah Eiz
= Ezzati Shik
= Mas Liyana
= Nona Sakinah
= Iera Ziera

Okay finish ! Pening kepala aku nak tag sape. Lantak la. Aku main tag jehh.

Hah ni lagi satu bala nak kena tanya soalan.


Soalan daripada aku utk org yg aku tag kat atas tu:

1. Tulis nama penuh anda dalam keadaan terbalik. *contoh : alida ari (Ira Adila)

2. Kuih kegemaran anda ?

3. Laman sosial mana pilihan anda ? Facebook ? Twitter ? Blogger ? Lain-lain ?

4. Apa tarikh istimewa buat anda ?

5. Pernah tak cakap 'terima kasih' bila mak sudah masakkan makanan untuk anda ?

6. Di mana tempat date yang menjadi pilihan anda pergi dengan pasangan ?

7. Suka stalk orang tak ?

8. Apa hadiah yg paling bermakna pernah anda terima ? Kenapa ?

9. Benda apakah paling mahal pernah anda beli guna duit anda ?

10. Benda apa yang anda paling sayang sekali ?

11. Artis tempatan yang anda minat ?


Fine ! Itu jehh soalannya.

Selamat menjawab !

Terima kasih daun keladi :)

December 6, 2011

Holiday Travel

Take note: Harap maaf. Entry ni agak panjang. So sape yg malas nak baca, tak payah la baca.


Okay minggu lepas seminggu aku takde kat rumah. Pergi jalan rumah akak-akak aku. Tapi ayah aku tinggal dia kerja. So aku dengan mak aku jela.

Mula2 hari Isnin tu tolak pegi tangkak uma 2nd sister aku. Patu hari Rabu petang bertolak pergi kl pulak uma 1st sister aku a.k.a along. Aku naik bas jeh.

Busy sangat aku jaga anak sedara. Aku just update twitter jeh. Kat uma along aku baru dapat online. Sebab dia tak bawak laptop dia pergi kerja. So apa lagi geledah la laptop dia.


So dah alang2 ada kat kl. Apelagi pergi la Jom Heboh ! Aku dengan mak aku jeh. Along aku busy kursus kat klcc.

Pagi sebelum dia pergi klcc dia hantar kitorg kat stesen LRT sebab kalau nak hantar betul2 kat Bukit Jalil tu memang jam la ngok. Naik LRT lagi senang. Keluar LRT terus jumpa.

Best sangat ! Bila dah jumpa artis kat booth TV3 tu memang dah tak nak pergi mana2 dah. First kitorg pergi kat booth wanita. Masa tu org tak ramai lagi. Antara kat depan jugak la aku duduk.

Patu dia tanya kuiz. Ada satu kuiz tu dia tanya "Apakah tajuk sinetron pukul 2 ptg?"
Aku dengan pantasnya angkat la tangan, patu aku jawab "PUTRI YANG DITUKAR !"
Yeah mesti la betul. Dah kalau mak aku tengok cerita tu hari2. Mana aku tak hafal tajuk dia.

Aku dapat jawab dia bagi postcard WHI.

Sebenarnya aku boleh bergambar secara eksklusif dgn pengacara WHI. Tapi aku tak tunggu. Lama sangat =='

Kat booth Cereka ada pelakon Tentang Dhia. Ramai la retis. Ako Mustapha, Izreen Azminda, Irfan Roslan, Liza Abdullah etc~





Lama gila kitorg kat booth tu. Patu pergi kat booth seberang tu. Booth Cereka. Aku nampak JOHAN AS'ARI ! Apa lagi berpusu2 aku meluru kat arah dia.

Walaupun ramai org aku boleh lagi la menyelit-nyelit kat celah org semata2 nak tengok Johan As'ari dekat2. Patu mak aku ajak beli air la pulak. Aku tak puas lagi nak tengok dia.

Kalau boleh nak amek gambar dengan dia. Tapi mak aku kacau daun la pulak.


So ada la beberapa gambar jehh aku sempat amek.



Then selepas penat diredakan, sambung balik perjalanan pergi tengok MELODI. Melodi start pukul 12.30, tapi belum pukul 12 lagi org ramai dah ready kat situ.

Semata2 nak dapat tempat depan apalagi cepat2 la aku berlari kat situ. *dasyat*




Habes melodi kitorg pergi makan then along aku dah sudah kursus pukul 2.30 dia amek.

Serious ! tak puas langsung. Dari pukul 9 - 2.30ptg. Sebelum pergi aku pikir lama sangat. Rupanya bila dah jalan2 tengok retis sekejap jeh.

Gambar selanjutnya tengok kat facebook aku ------> KLIK SINI


Photobucket

Terima kasih daun keladi :)