Status Saya :
Doakan saya yang berada di negara orang ini :)
chocoRedBERRY: Tutorial : Cara letak icon pada url blog

February 19, 2011

Tutorial : Cara letak icon pada url blog

Assalamualaikum.

okay, hari ni aku nak buat tutorial sikit. HAHA. saje` aku akan terangkan macam mana nak letak icon kat url blog korang.

e.g :

nampak tak icon tepi tu. biasanya kan macam ni:


okay senang jeh. follow step-step ni:

1. Pilih icon

pilih icon yg korang suka or korang rasa cool. kalau dah ade icon untuk blog korang sendiri lagi bagus. kalau takde bole cari disini atau disini atau Google.

pastikan gambar -

format: jpeg / gif / jpg / png
size: 32x32 / 34x34 / 128x128


2. Upload icon

then, upload icon korang dekat photobucket atau imageshack atau yg sewaktu dengannya.
lepas upload, ambil direct link icon yg korang dah upload.


3. Log in blog

klik Design > Edit HTML > tick pada 'expand widget templates'

pastikan korang backup dulu template blog korang. yg tak tahu macam mana nak backup, korang just klik 'Download Full Template'.


next, kat korang nya edit html tadi korang cari < /head>

just tekan (Ctrl+F). dia kan jadi macam ni:


kalau tak jumpa < /head> korang boleh cari < /body>

patu korang copy code kat link bawah ni:

KLIK SINI

dan paste kan code tu sebelum < /head> atau sebelum < /body>

patu korang masukkan direct link untuk icon yg korang upload dekat photobucket atau imageshack atau yg sewaktu dengannya tadi.

patu klik preview untuk tengok icon korang jadi ke tak.


4. Save Template

lastly, klik save template.



senang bukan ? tapi agak complicated jugak lah sebab dia melibatkan banyak site yg kena bukak.



SELAMAT MENCUBA !
Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

No comments: