Status Saya :
Doakan saya yang berada di negara orang ini :)
chocoRedBERRY: 02/01/2011 - 03/01/2011

February 19, 2011

Tutorial : Cara letak icon pada url blog

Assalamualaikum.

okay, hari ni aku nak buat tutorial sikit. HAHA. saje` aku akan terangkan macam mana nak letak icon kat url blog korang.

e.g :

nampak tak icon tepi tu. biasanya kan macam ni:


okay senang jeh. follow step-step ni:

1. Pilih icon

pilih icon yg korang suka or korang rasa cool. kalau dah ade icon untuk blog korang sendiri lagi bagus. kalau takde bole cari disini atau disini atau Google.

pastikan gambar -

format: jpeg / gif / jpg / png
size: 32x32 / 34x34 / 128x128


2. Upload icon

then, upload icon korang dekat photobucket atau imageshack atau yg sewaktu dengannya.
lepas upload, ambil direct link icon yg korang dah upload.


3. Log in blog

klik Design > Edit HTML > tick pada 'expand widget templates'

pastikan korang backup dulu template blog korang. yg tak tahu macam mana nak backup, korang just klik 'Download Full Template'.


next, kat korang nya edit html tadi korang cari < /head>

just tekan (Ctrl+F). dia kan jadi macam ni:


kalau tak jumpa < /head> korang boleh cari < /body>

patu korang copy code kat link bawah ni:

KLIK SINI

dan paste kan code tu sebelum < /head> atau sebelum < /body>

patu korang masukkan direct link untuk icon yg korang upload dekat photobucket atau imageshack atau yg sewaktu dengannya tadi.

patu klik preview untuk tengok icon korang jadi ke tak.


4. Save Template

lastly, klik save template.



senang bukan ? tapi agak complicated jugak lah sebab dia melibatkan banyak site yg kena bukak.



SELAMAT MENCUBA !
Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

February 15, 2011

Dessert !

Assalamualaikum.


tadi pagi aku buat dessert sendiri. HAHA. walaupun rupa dia tak berapa nak lawa tapi sedap wow !

act, sekarang aku tengah kempunan nak makan dessert. so, aku buatlah sendiri. memangdangkan dah ade ice cream kat rumah aku. buat jela. as simple as that you know.



aku sapu roti gardenia dengan kaya + planta. patu letak ice cream vanilla + chocolate chips. sedap gile ! cuba la kat rumah.


kay, chichau !
Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

February 14, 2011

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum.


selamat menyambut hari kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

aku teringat masa sekolah rendah, darjah 6 tak silap. masa maulud kitorg satu group kelas 6 mutiara masuk nasyid . HAHA. dan kitorg menang ! tak bole lupe siod.

semua tu kenangan sekolah rendah. mase darjah 4 aku pernah jugak masuk nasyid. solo version siod. mse tu aku kanak-kanak ribena lagi. aku tak tau malu nyanyi sorang-sorang kat atas pentas. sekarang ingat balik baru malu. HIHI.
Photobucket



Terima kasih daun keladi :)

February 13, 2011

Say goodbye

Goodbye everyone ! tomorrow I will face the hardly life. Allah please make me easy to live in my own life. I'm not useful to force this difficult thing without you.

If I can rotate the time, I don't want to move from 2010. I'm really miss my 2010. please make this year like 2010.


Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

February 2, 2011

WTF !

Assalamualaikum.

aku on fb tadi. macam biasa la accept friend request aku. dan seperti biasa aku approve jela sume. yela, aku kan budak baik, tak sombong. sume orang aku accept. HAHA. baget-baget

oleh itu, aku tngok la profile aku. tiba-tiba jadi begini..


MEMANG TAK AH ! bila mase aku "engaged" ni? maybe time aku accept friend request tadi, ter'accept' sekali relationship ni.

dan lagi satu musykil, aku tak kenal pun sape mamat ni. tetiba jeh request relationship kat aku ni apehal? dah la letak gambar Aaron Aziz. tak bole bla doe.

tapi aku rase maybe dia salah orang kot. ataupun dia tertekan agaknye. think positive-think positive.


kay, chichau !

Photobucket

Terima kasih daun keladi :)

February 1, 2011

Empty ?

Assalamualaikum.

Selamat Hari Wilayah !

pagi tadi aku sarapan maggi cup doe! kau ade? dah lame tak makan maggi cup. maggi biasa selalu ah. tapi maggi cup ni feel dia lain. lagi-lagi kalau makan time camping.

tak tahu nak buat ape kat rumah ni. nak keluar rumah, asyik hujan jeh. homework dah la tak siap lagi. math mode jeh yg dah siap. aku memang suka buat math mode or add math dulu kalau ade homework. yg lain kemudiankan. HAHA

math ni lain sikit. walaupun kena memerah otak nak cari jawapan. tapi aku suka. but kadang-kadang aku menyampah jugak bila aku dah buat lima puluh ratus dua kali tapi still tak dapat jawapan. rasa macam nak baling jeh calculator aku tu.

tadi eyka meset ajak turun bandar esok. aku tak kesa. tapi aku takut hujan lebat jeh esok. hujan renyai-renyai boleh diterima lagi lah. tapi aku tengok hari ni macam dah panas sikit jeh. harap-harap begitu lah esok.


okay, chichau !

Photobucket

Terima kasih daun keladi :)