Status Saya :
Doakan saya yang berada di negara orang ini :)
chocoRedBERRY: 11/01/2010 - 12/01/2010

November 30, 2010

share tips : timbang blog

Assalamualaikum.


time tengah jalan-jalan tengok blog orang, terbace blog cik ponty. ade 1 tips di sini ye utk menimbang blog anda semua ye. sila klik. ini penting untuk meningkatkan traffic blog anda.

kalau dah blog nye berat, confirm la tak ramai yg nak bukak sebab dah serik nak tunggu lame-lame. tambah-tambah lagi kalau internet orang tu memang lembab gile tahap cipan. memang bertambah malas lah nak tunggu sampai blog tu habis loading. so, saya sarankan klik sini untuk timbang blog anda. pastikan ia tidak lebih 100kb. seperti blog saya ni:

size: 64.72kb
load time: 0.35 seconds

average speed per KB: 0.01 seconds


kalau berat blog anda dah lebih 100kb tu, pandai-pandai la buang widget-widget yg tak berguna kat blog anda tu. selamat mencuba !


penghargaan: terima kasih kepada Diary of 1995. sebab dah share tips ni.



Terima kasih daun keladi :)

November 24, 2010

Don't know what to do

Assalamualaikum.

okay dah lame aku tak update blog ni. internet aku buat hal lagi. dulu comp ni internet pulak. aku tak tau kenape dgn internet aku. tetibe jep hari ni bole selepas aku menggodeh wayar dia. haha. aku rase macam nak gile dah tak surf internet bape hari ni. hoho` pupye.
Terima kasih daun keladi :)

November 21, 2010

Jealous !


aku tengah iri hati sekarang ni dgn along aku. dia beli Iphone 4 siod! *jeles-jeles* best jugak la. tapi kalau utk orang-orang yg suke meseg drpd telefon, baik tak payah beli. sbb kalau nak taip meseg tu agk lambat sbb asyik tertekan huruf lain jep. sbb dia punye skrin terlampau sensetif trhadap sentuhan you know. tersentuh sikit jep dia dah bole detect.

so sekarang AKU JELES, AKU JELES, AKU JELES!!

sekian.

Terima kasih daun keladi :)

Asian Games !

YES ! Malaysia baru saje mencatat lagi 1 pingat emas oleh Azlan Iskandar selepas Datuk Nicole David dalam sukan squash. tak berbaloi aku sokong Azlan Iskandar tadi. hoho` tahniah-tahniah.

kini malaysia memperoleh 5 pingat emas dan mengharapkan lagi 1 pingat emas drpd Datuk Lee Chong Wei dlm acara badminton malam ni. malam ni pukul 7.30 malam Datuk Lee Chong Wei lwn Lin Dan. saingan yg hebat. harap malaysia menang.


majulah sukan untuk negara.


Terima kasih daun keladi :)

Blank 2


Assalamualaikum.

okay, hari ni aku jadi cikgu sebentar. haha` along aku suruh tanda kertas exam student dia. objektif jep. kalau subjektif, memang sume aku tanda (X). baru kejam sikit. haha`

soalan objektif dia 10 jep. tapi susah gile. yela, bidang kejururawatan. sume student-student yg nak jadi doktor sume. paling tinggi pun 8/10. ade yg dpt3/10 bhai! along aku kate kalau dapat camtu maknenye 'tak lulus'.

patu bole dia suruh taip pulak markah dia kat comp aku. dia balik tak bawak laptop sape suruh. *ngeng* dah satu kerja nak taip pulak. takpe lah sambil menyelam minum air. sambil taip tu, update blog jap. haha`

time aku taip markah kertas subjektif, kertas last sekali aku taip, along aku ade tulis kat kertas student tu: "JUMPA SAYA!" hah! ayok! tak tau-tak tau. markah dia 6.5/20 jep. mane ade sikit!

okay la, nak sambung balik taip markah tu. pupye!
Terima kasih daun keladi :)

November 20, 2010

Make me hot !


semalam sape yg tengok movie The Fast And The Furious: Tokyo Drift kat TV3 memang confirm BARAN. perh! aku tengok memang tak nak baran lak. *saje jep tengok sbb sbelum ni tak pernah tengok sampai habis*

dia punye iklan cakap lu lame GILE! serius! iklan jep dah 10 minit. cerita dia yg part by part tu tak sampai 10 minit kot.

movie ni mule pukul 10 mlm habis pukul 12 mlm. jap lagi pukul 12 bole lak sambung lepas Nigthline. perh! tu aku bole sabar lagi. dah 12.30 sambung balik movie nye. aku pun tengok ah. bayangkan dah malam-malam bute pun iklan dia banyak gile. 10 minit jugak iklan nye. aku dah hampir hilang sabar dah.

time part yg nak habis tu iklan lagi. memang lame la iklannye. then dah start balik cerita nye. jap lagi pelakon dia cakap bape patah jep dah habis dah movie nye. *bole kire ah bape patah dia ckp* memang aku kire tak sampai 5 minit siod part yg akhir tu. 3 minit ade ah kot. mane ade paiseyh doe. rase macam nak hentak jep tv LCD aku tu.

yang aku pelik bin ajaib ni. apehal dia taknak tayang jep terus part akhir tu sbelum iklan? kan senang. tak yah aku nak menghadap iklan yg lebih banyak daripada movie nye tu.

aku dah kire dah keseluruhan iklan tu memang cukup 1 jam. itu utk 2 jam pertama. yg lagi 1/2 jam uh. rasenye 20 minit iklannye. sebab 2 kali iklan. 1 kali iklan dah 10 minit.
so maknenye iklannye 1 jam + 20 minit = 1 jam 20 minit la. rasenye aku bole tengok beberapa set drama lagi dengan 1 jam 20 minit tu kot. biase la tv3 kan terkenal dengan iklan yg banyak. *tapi cerita lain tak lah banyak sgt iklan nye. dlm 5 minit ade la*



IRA ADILA

Terima kasih daun keladi :)

November 18, 2010

I Miss You, Blogger. haha

Assalamualaikum.

ok rase macam dah lame gile tak update blog. haha. aku memang nak update memandangkan akak aku balik hari tu nak raye, terpaksa aku membatalkan niat aku yg murni ni. *tak ade kaitan mungkin?*

anak dia dah menakluki comp. aku la siod!
dia bukak youtube then sorang tgok power rangers dan sorang lagi tgok upin & ipin. kalau kejap takpe. lame gile! petang nak bukak guruh berserta kilat lak. kang tak pasal-pasal rosak lak aku nye comp.

so aku nak ucap 'Selamat Hari Raya Aidiladha' walaupun dah terlambat. kire aku ucap jugak la. tahun ni along aku tak balik sbb laki dia tak dapat cuti. hoho. dia raye kat KL jela. kat rumah aku raye haji dgn raye puasa same jep. pagi raye mesti makan ketupat. bukan ketupat segera ok. anyam punye. haha.

tengah hari aku prgi tengok orang sembelih lembu kat depan rumah aku a.k.a surau. tahun ni 2 ekor jep. sekor putih sekor itam. yg itam tu agresif gile. dia tgok kawan dia kena sembelih dia dah nak lari dah. nasib baik tak terlepas. kalau terlepas aku la orang pertama yg lari. haha.


lepas raye haji ni confirm hari-hari makan daging. haha. tadi jep mak aku masak sup daging. hoho. memang sebulan ah aku makan daging. haha.

Sekian.

Terima kasih daun keladi :)

November 15, 2010

aku rindu sayang kamuu !

Assalamualaikum.

ok aku tak tahu nak tulis ape kat entry kali ni. sori sbb entry yg lepas aku malas nak tulis berjela-jela sbb busy gile buat video cousin aku. sila bace sebentar.

cousin: wey, cane hah kau buat video kau dgn kawan-kawan kau uh?
aku: guna windows movie maker la ngok. *dia ingat aku guna adobe photoshop pe*
cousin: eh, buatkan lah aku nye video.
aku: nak buat video ape?
cousin: video aku le. nanti aku send gambar kat kau.
aku: ok!

so, aku dgn baik hati nye buatkan lah. then akhirnye siap jugak pada hari ni yg telah mengambil masa lebih kurang seminggu. padahal video nye bole aku siapkan 1 hari je kot. aku busy buat benda lain. download, download dan download. haha. sori ye kak busu!

lagipun tetibe jep aku nye Windows Movie Maker menggile jap. tu yg lambat sikit siap. so kak busu, upah aku mane? no money no talk! haha


Ira Adila


Terima kasih daun keladi :)

November 13, 2010

the happy. tired and crazy day

Assalamualaikum.

ok seperti sedia maklum, tadi aku ada jamuan kelas yg berlangsung di rumah ateika. so aku dgn excited nye dah prgi awal-awal buta. haha. saje jep. biaselah kitorg pergi jalan-jalan dulu.

nak tahu tak hari ni book of record aku dtg dulu drpd eyka and shera. haha. biasenye diorg yg kena tunggu aku. hari ni aku lak tunggu diorg. lame gile cakap lu! lau aku bace Quran dah katam dah. haha.

seperti biase first destination pergi bcb dulu. then pergi kp terus cari FR parkson. haha. then kitorg prgi km and lepak situ jap minum-minum cool blog sblum mneruskan destinasi pergi rumah teika.

otw prgi rumah teika, kitorg dah mcm org gile ketawa kuat-kuat. *act, tak dga pun sbb bunyi kereta kuat sgt* sbb bile org laki lalu jep naik kete msti ckp sesuatu kt kitorg. tk ley bla gile. apalagi ketawa gile-gile ah kiotrg.

then tibe lah rumah teika. dan kitorg agk berbangga sbb kitorg antara org yg terawal jugak la smpi. haha. smpi-sampi terus duduk. haha. penat. dan terus bermulanye majlis. cikgu Razak guru kelas kitorg tak dtg pun. yg dtg cikgu kassim and cikgu juanita jep.

budak laki pun 4 org jep. harris, firdaus, loqman and chris. prempuan ramai sikit ah. thanks to teika sbb dah sediakan makanan utk jamuan ni. walaupun bukan kau yg masak. haha..

ok dah malas nak cerita lagi. gambar pun malas nak upload. tgok jela kt fb.
Terima kasih daun keladi :)

November 12, 2010

200: last day school for this year

Assalamualaikum.

tadi adalah hari persekolahan yg terakhir bagi sume pelajar form 3. so sempena tadi hari terakhir sekolah, kitorg ade main tarik tali. budak laki diorg lawan ikut rumah sukan. perempuan ikut kelas.

dan tetiba aku kena join budak kelas aku main sekali. aku join jela walaupun tenaga aku tdk berapa nak digunakan. just guna utk tambah-tambah tenaga org lain. dan ni adalah kali pertama aku main tarik tali. haha. *jakun-jakun* best lak mainnye. rase mcm nak main lagi. haha.

akhirnye kelas kitorang dah berjaya sampai ke final. walaupun dapat no.2 kire bersyukur lah. sebab kitorg dapat tebus balik maruah kelas kitorg time kalah main bola jaring. hoho.

dan acara akhir perempuan kena lawan lelaki main tarik tali. hoho. best gile time ni. 13 perempuan lawan 8 lelaki. dan malangnye lelaki kalah dan perempuan of course lah menang. haha. tu jep cerita kat sekolah hari ni.



note: esok kelas aku ade buat jamuan akhir tahun dekat rumah Ateika. malam ni aku kena simpan tenaga sbb esok aku, shera and eyka kena mencapap dari bus10 ke rumah ateika yg diorang kata rumah dia dekat-dekat dgn KM. takpe lah. kalau kitorg penat, kitorg rehat jap kat KM. minum-minum cool blog dulu ke. haha.
Terima kasih daun keladi :)